WEGAŃSKIE GROCHOWINKI KOCIEWSKIE
weganon 25 stycznia 2019

DSC_0094

Gdy poznaje się produkty regionalne, odkrywam również pewne regiony geograficzne, o których nie miałem pojęcia. Przykładem było Pomorze. Jest ono podzielone na Kaszuby, Kociewie, Żuławy, Powiśle i część Borów Tucholskich. Często tak bywa, że w ramach danego województwa mamy wspólne potrawy regionalne, a bywa, że różnią się one w zależności od subregionu. Inne smakołyki są na Kaszubach, a inne na Kociewiu. Decydują o tym warunki przyrodnicze, historia ludności i inne czynniki.

Wracając do przepisu. Wszyscy znamy karnawałowe i smażone na tłusty czwartek faworki czy chrust. To cienko wałkowane ciasto, wycinane na kształt prostokątu i smażone na tłuszczu. Obficie posypywane cukrem pudrem. Klasyczne zawierają sporą ilość jaj czy masła. Ciasto musi być długo wyrabiane, a raczej wybijane. Lucyna Ćwierciakiewiczowa radziłaby smażyć je zaraz po wałkowaniu. Nie mogły wyschnąć, bo po usmażeniu były niesmaczne. Pewnie intryguje Was nazwa ciastek. Już wyjaśniam. Grochowinki wzięły swą nazwę od wyglądu. Po usmażeniu wyglądają jak wysuszone strąki grochu lub fasoli. Przepisów na grochowinki jest kilka. Jedne są z przedwojnia, a inne z czasów PRL. Są przepisy z użyciem proszku do pieczenia, ale te najsmaczniejsze i najbardziej popularne, to te drożdżowe. To drożdże powodują, że podczas smażenia powstają na powierzchni bąbelki (jak w strąkach grochu). A co ze smakiem? Grochowinki różnią się smakiem i teksturą od tradycyjnych faworków. Są bardziej chrupiące i lekko drożdżowe w smaku. Są lekkie, pyszne i znikają w mig :)

DSC_0138

SKŁADNIKI:

– 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej + 1 łyżka
– 25 g świeżych drożdży
– 2 łyżki dowolnego cukru
– 100 g wegańskiej margaryny np. BioAlsan
– 1 kieliszek spirytusu lub rumu
– 1 szklanka mleka sojowego lub innego
– 1 łyżka śmietanki sojowej (przepis TU)
– puder do posypania
– olej rzepakowy lub inny do smażenia

WYKONANIE:

– mleko lekko podgrzać
– zrobić zaczyn z połowy mleka, drożdży, cukru, 1 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut
– w reszcie mleka rozpuścić margarynę
– po tym czasie dodać mąkę, resztę mleka z rozpuszczoną margaryną i spirytus
– wyrabiać ciasto ręcznie nie krócej niż 10 minut lub maszynowo około 6-7 minut
– ciasto przełożyć do dużej miski, szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ciasto ponownie wyrobić kilka chwil
– wałkować cienko, wycinać paski o szerokości około 1 cm. W środku zrobić małe nacięcie i przewlec jeden koniec grochowinka
– smażyć na rozgrzanym tłuszczu na lekko rumiano (kilka chwil z obu stron)
– odkładać na ręcznik papierowy do wystudzenia. Posypać pudrem

DSC_0095

DSC_0129

DSC_0119

4 Komentarze

  1. A ja mieszkam na Powiślu , ale takie tylko nie wegan( a wegetariańskie) faworki smażyłam kilka lat temu dopiero
    Te tu wyglądają zachwycająco

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany