WEGAŃSKIE „BITKI” Z SOSEM GRZYBOWYM
weganon 16 stycznia 2019

DSC_0012

Są potrawy, które przywołują wspomnienia, które uwielbiamy, za którymi tęsknimy. Wiele z nich odchodzi w zapomnienie, kiedy zmieniamy swój styl życia, a dokładniej sposób odżywiania. Wtedy chętnie sięgnęlibyśmy po coś, co pamiętamy, szczególnie z lat dzieciństwa. Często są to domowe obiady u mamy lub babci. Niedzielne biesiadowania. Jakie są dla Was takie potrawy? W moim przypadku jest ich kilka.

Wielokrotnie dostaję od Was wiadomości z pytaniem, „co podać Nie mięsnego, a przypominające mięso, a smakowało tym, którzy go jedzą”. Zawsze odpowiadam, że przede wszystkim roślinne pasztety, wszelkie mielone z marchewką i groszkiem. Steki sojowe z mizerią. Świetnie doprawione flaki. Pyzy i pierogi z soczewicą. Taki dań jest wiele. Jednym z nich są wegańskie „bitki”. Te mięsne podawane na niedzielne obiady z buraczkami, kaszą, kiszonym ogórkiem czy surówką z kiszonej kapusty. Czy można zrobić wersje roślinną? O, tak. Małe steki sojowe, idealnie się do tego nadają. Podane w gęstym, ciemnym sosie grzybowym. Są przepyszne i szybkie w zrobieniu. Spokojnie możecie podać współbiesiadnikom i nie zauważycie grymasu niezadowolenia :)

DSC_0020

SKŁADNIKI:

– 100 g małych kotletów sojowych
– 1 litr gorącej wody
– 2 łyżki ciemnego sosu sojowego lub tamari
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczka pieprzu
– 1 duża cebula
– 5 średnich pieczarek
– 1 łyżka majeranku
– kilka suszonych grzybów
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

– do wody wlać sos sojowy, sól i pieprz. Włożyć kotlety i moczyć 30 minut
– w tym czasie podsmażyć na dużej i głębokiej patelni, drobno pokrojoną cebulę, pieczarki i pokruszone, suszone grzyby
– wyjąć kotlety z zalewy, włożyć do cebuli i grzybów. Zalać połową płynu, w której się moczyły
– dusić aż płyn ulegnie redukcji do około połowy. Dodać majeranek oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty i aromatyczny sos. Gdyby był zbyt gęsty, to wlać jeszcze trochę płynu z moczenia
– doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem

DSC_0024

DSC_0021

DSC_0028

3 Komentarze

  1. Witaj, robiłam już dwa razy, są pyszne, niestety moje nie wychodzą tak ciemne jak Twoje. Robiłam ściśle wg Twojego przepisu

Zostaw odpowiedź dla Jola Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany