MAŁOPOLSKI CWIBAK Z FASOLI
weganon 9 grudnia 2018

DSC_0173

Wczoraj były pierniki fasolowe, a dziś kolejny strączkowy wypiek. Wyjątkowy w smaku i składzie. Idealny na świąteczny stół. Wypełniony bakaliami i drożdżowym aromacie. Uwielbiam strączki w słodkościach, a ten bije na głowę wszystkie :)

Fasola „Piękny” Jaś, jest uprawiana w okolicach Doliny Dunajca. Smak i strukturę strączka uzyskuję się dzięki glebom, które są bogate w magnez. To unikatowe położenie, daje wyjątkowe uprawy. W tych rejonach powstał niecodzienny wypiek. Nazywa się cwibak. Nie mylić go z ćwibakiem, który również jest keksem, ale nie zawiera fasoli. Jak większość regionalnych potraw, cwibak powstał z braku jednych składników i nadmiaru innych. Ziemie Doliny Dunajca nie obfitowały w uprawę pszenicy. Brak mąk skutkował użyciem fasoli w wypiekach. Nadawał teksturę i smak. Do dnia dzisiejszego przetrwały przepisy, w których do ciasta używa się tylko fasoli, jaj i drożdży. Przepis ulegał modyfikacjom i dziś gospodynie dodają mąkę ziemniaczaną lub pszenną. Obowiązkowe są bakalie. Suszone śliwki, rodzynki, orzechy, migdały i inne dodatki. Niektóre gospodynie dodają również szczyptę kurkumy dla koloru, gdyż ciasto zawiera jedno jajko, więc nie ma naturalnie żółtego koloru. Przyznam szczerze, że bardzo obawiałem się, jak wyjdzie to ciasto. Nie o smak, a o konsystencję po upieczeniu. Czy drożdże dadzą radę podnieść ciężkawe ciasto, w którym jest tak mało mąki. Obawy były bezzasadne. Ciasto jest zwarte, wilgotne, rozpływa się w ustach. To idealny wypiek na świąteczny stół.

DSC_0157

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki ugotowanej fasoli Jaś (1,5 szklanka suchej)
– 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 125 g wegańskiej margaryny
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru
– ½ łyżeczki kurkumy
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 25 g świeżych drożdży
– 2 szklanki mieszanki bakaliowej

WYKONANIE:

– margarynę rozpuścić w ciepłym mleku z datkiem cukru. Wlać do miski, dodać wanilię, fasolę i drożdże. Dokładnie zmiksować na gładko,
– dodać mąkę, kurkumę i bakalie. Dokładnie wymieszać
– formę do keksów o wymiarach 10 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch
– piec około 45 minut w 180°C, góra/dół, środkowa półka (do suchego patyczka)
– wystudzić i posypać pudrem

DSC_0183

DSC_0168

DSC_0172

10 Komentarze

  1. Niestety wyszedł mi zakalec
    ciasto nie podniosło się ale być może to wina tego, że mój piec grzeje tylko od góry. Może gdybym włączyła termoobieg byłoby lepiej.

  2. Super przepis. Czegos takiego szukalam ale czy mozesz mi powiedzieć czym mogę zastąpić mąkę pszenna i w jakich proporcjach? Pozdrawiam

  3. Wyśmienicie się ten cwibak prezentuje!!!:))) …dziękuję za tak piękne zdjęcia, które mają w sobie moc wywoływania uśmiechu na twarzy:))) Kibicuję Ci otwarcia takiego magicznego miejsca, w którym będzie mozna kupić owe wspaniałości:))) ..choć nie mam pojęcia czy wogóle masz w planach coś takiego;)
    Pozdrawiam radośnie:)
    Kamila

Zostaw odpowiedź dla Karina Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany