KAROBOWE PIERNIKI FASOLOWE
weganon 8 grudnia 2018

DSC_0128

Jak co roku, przedstawiam Wam nowy przepis na pierniki. Nie jest już tajemnicą, że użycie warzyw do wypieków to norma. Niewielu wie, że to nie wymysł naszych czasów. Już ponad 100 lat temu używano dyni i ziemniaków do pączków, pierników czy serników. Marchew w pierniku i kuchu. Fasola w piernikach czy tortach. W wielu regionach naszego kraju, są takie perełki. Niektóre doczekały się wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych. Inne są znane wąskiemu gronu i wytwarzane na specjalne okazje. Czas zebrać wszystkie cuda i przekazać ku pamięci potomnym :)

Już pisałem Wam przy okazji pasztetów i past z fasoli, że mamy niezwykłe strączki. Są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych i chronione występowaniem geograficznym w UE. Takie rejony to Podkarpacie, Małopolska i Świętokrzyskie. Fasola Jaś króluje w tych regionach. Uwielbiam tą fasolę za słodki smak i teksturę. Żadne inna nie może się jej równać. Dlatego też idealnie nadaje się do słodkości. Pierniki fasolowe są wypiekane na Podkarpaciu i niektórych rejonach Małopolski. Dlatego nie mogło zabraknąć tego przepisu. Zmieniłem go trochę. Nie ma w nich jajek, masła czy miodu. Nie oznacza, że są gorsze. Kakao zastąpiłem karobem (ukłon dla uczulonych na kakao). Tłuszczowy składnik to masło orzechowe. Miód zastąpiłem pyszną melasą karobową. Pierniki są wyjątkowe w smaku. Idealne do upieczenia tuż przed świętami, bo są miękkie.

Przypominam kilka kwestii odnośnie pierników. Lukry: czarny – karob lub kakao, różowy – sok z buraka, żółty – kurkuma, zielony – chlorella z miętą lub szpinakiem i biały to puder z sokiem cytrynowym. Wszystkie koraliki itp. kolorowe cuda są wegańskie. Nie ma w nich żelatyny, szelaku itp. pochodnych. Na koniec. Namoczcie więcej fasoli. Jutro będzie kolejny przepis świąteczny i regionalny. Zakochałem się w nim. Zaskoczenia nie będzie końca :)

DSC_0106

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki ugotowanej fasoli Jaś (1 szklanka suchej)
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 3 łyżki karobu (użyłem TEGO)
– 3 łyżki przyprawy korzennej
– ½ szklanki melasy karobowej (użyłem TEJ)
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki dowolnego cukru, ksylitol itp.

 

WYKONANIE:

– do miski włożyć fasolę, wlać mleko i wsypać cukier. Dokładnie zmiksować na gładko
– dodać melasę i masło i dokładnie wymieszać
– mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, karobem i przyprawą. Dodać zmiksowaną fasolę z dodatkami. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne
– wałkować na grubość kilku mm, podsypując mąką
– wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 10 minut w 175°C, góra/dół, środkowa półka
– wystudzić i lukrować

DSC_0145

DSC_0122

DSC_0150

13 Komentarze

  1. Dziękuję ślicznie za ten cudny przepis! Nie dość, że się go robiło łatwo to jeszcze koleżankom i kolegom z pracy smakuje ! A o to dość trudno :) Zdecydowanie moje ulubione pierniczki <3

  2. Czy melasę karobową i karob można w przepisie czymś zastąpić. Chciabym zabrać się za przygotowanie pierniczków natychmiast, a w najbliższej okolicy raczej karobu nie kupię.

  3. Przepis wypróbowany! Pierniczki już udekorowane i bardzo kolorowe :) Zapachniało świętami! Fasola do pierniczków? Nie spodziewaliśmy się takiego połączenia, ale masa fasolowa wyszła idealna.

  4. Witaj Czy próbowałeś przechowywać pierniki dłuższy czas, jak się zachowują? A może są to ciastka typu zrób i zjedz, najlepsze na świeżo? Pozdrawiam :)

    1. Pierniki wytrzymują do kolejnej wigilii. Twardnieją. By były znów miękkie, trzeba je wlozyc do pojemnika i dodać skórki z jabłka

Zostaw odpowiedź dla Magdalena Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany