CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 8 – ORZECHOWE PODKÓWKI
weganon 14 grudnia 2018

DSC_0046

Cieszyńskich ciasteczek, nigdy dość. Wczorajsze kawusie, rozwaliły system. Bardzo Wam przypadły do gustu. Wielu z Was dało się nabrać, że to prawdziwe ziarenka kawy :) Nie dziwie się, bo są bardzo podobne w wyglądzie i smaku.

Dziś kolejna propozycja. Niesamowite w smaku, podkówki orzechowe. Kruche, rozpływające się w ustach. Połączenie orzechów włoskich i laskowych, robi dużo dla smaku. Są podobne do rogalików, ale mają inne wykończenie. Ich końcówki są maczane w rozpuszczonej czekoladzie i posypywane wiórkami orzechowymi lub mielonymi orzechami. Czekolada sprawia, że stają się jeszcze lepsze. Na Święta przygotuję ich chyba ze 100 :)

DSC_0089

SKŁADNIKI:

Podkówki:
– 1 szklanka orzechów włoskich

– ½ szklanki orzechów laskowych
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej
– 200 g miękkiej, wegańskiej margaryny
– 1 szklanka cukru pudru (zwykły, nierafinowany trzcinowy lub z ksylitolu)
– 2 łyżki dowolnego, zimnego mleka roślinnego

Polewa czekoladowa:
– 100 g czekolady około 70%

– 25 g wegańskiej margaryny
– wiórki kokosowe do posypania

WYKONANIE:

Podkówki:
– margarynę dokładnie utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać mleko i zmiksować

– orzechy zmielić np. malakserem na prawię mąkę i wymieszać z mąką. Dodać do margaryny i dokładnie wymieszać. Powinno powstać zwarte ciasto, które nie lepi się do rąk
– ciasto odstawić do lodówki na godzinę
– odrywać w ciasta kawałki i rolować z nich wałeczki. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i formować podkówki
– piec około 15 minut (do lekkiego zbrązowienia wierzchu), w 175°C, góra/dół, środkowa półka. Wystudzić

Polewa:
– margarynę rozpuścić, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia

– maczać w czekoladzie końcówki podkówek i posypywać wiórkami kokosowymi
– odstawić na kratkę, aż czekolada stężeje

DSC_0051

DSC_0100

DSC_0109

4 Komentarze

Zostaw odpowiedź dla Karolina Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany