WEGAŃSKI BARSZCZ UKRAIŃSKI
weganon 11 listopada 2018

DSC_0026

Kolejna zupa regionalna na blogu. Choć ten barszcz ma swoje korzenie na Ukrainie, to zadomowił się na dobre w naszej kuchni. Nie dotyczy tylko wschodnich granic naszego kraju, ale całej Polski. Ma wiele odmian na Ukrainie. Wszystko zależy od gospodyni, jak i pory roku. Podawany z pampuszkami. Obowiązkowy skład to oczywiście buraki, ale również marchew, ziemniaki, kapusta, czosnek, cebula, czasem suszone grzyby. U nas bardzo często z dodatkiem białej fasoli, gdzie na Ukrainie nosi nazwę barszczem czernichowskim.

Im więcej dodamy buraków i marchwi, tym bardziej będzie słodki. Taki właśnie najbardziej lubię. Aromatyczny i mocno czerwony. Koniecznie z dodatkiem octu dla zachowania koloru. Koloru dodaje również czerwona papryka i dodatek przecieru pomidorowego. Najlepszy z dodatkiem świeżego koperku i śmietanki. Jest tak dobry, że mógłbym go jeść całymi miskami :)

DSC_0045

SKŁADNIKI:

– 3 duże buraki (użyłem podłużnych, bo są słodsze)
– 3 spore marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– połowa małego selera
– 5 średnich ziemniaków
– 1 puszka białej fasoli
– 2 litry wody lub bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– sól i pieprz do smaku
– 2 średnie cebule
– 2 spore ząbki czosnku
– 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– kawałek kapusty wielkości pięści
– 2 liście laurowe
– 6 ziaren ziela angielskiego

WYKONANIE:

– do garnka wlać trochę oleju
– buraki, marchew, seler i pietruszkę, pokroić w słupki
– kapustę drobno poszatkować
– cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki
– ziemniaki w drobną kostkę. Fasole odcedzić z płynu
– na rozgrzany olej włożyć marchew, seler, buraki, czosnek, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele, przecier i paprykę. Całość smażyć na średnim ogniu przez kilkanaście minut
– wlać wodę lub bulion oraz ocet. Dodać liście laurowe. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą lekko miękkie. Dodać ziemniaki i gotować, aż będą miękkie
– dodać kozieradkę, majeranek, fasole i doprawić do smaku solą i pieprzem
– można zabielić śmietanką roślinną (taki lubię najbardziej)

DSC_0046

DSC_0028

DSC_0038

2 Komentarze

  1. Pomyślałam „co może być nie wegańskiego w barszczu ukraińskim, poza śmietaną?”. Swojej odpowiedzi nie znalazłam, za to znalazłam przepis który wygląda pysznie! wypróbuję w najbliższych dniach!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany