PASTA FASOLOWO-ZIEMNIACZANA Z DUSZONYM POREM I OGÓRKAMI KISZONYMI
weganon 14 listopada 2018

DSC_0047

Czasem tak bywa, że zostaje nam trochę nadzienia do pierogów. Nie chce się dorabiać ciasta, a coś z „resztkami” trzeba zrobić. Zazwyczaj poczyniam kotlety, farsz do naleśników lub pasty do pieczywa. Tak właśnie jest z tym smarowidłem. Pozostało mi trochę farszu do wczorajszych pierogów. Kilka chwil namysłu i pasta gotowa.

Połączenie białej fasoli, ziemniaków, duszonych porów, cebuli, kiszonych ogórków i przypraw, to był dobry pomysł. Pasta jest aromatyczna i idealna do smarowania pieczywa. To kolejny przykład, który pokazuje, że weganie potrafią zrobić coś z „niczego”, a raczej z resztek. Mam wrażenie, że kuchnia roślinna ma o wiele więcej past do smarowania, niż kuchnia klasyczna. Najważniejsze jest dodanie odpowiednich przypraw oraz ukręcenie odpowiedniej konsystencji.

DSC_0038

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka białej fasoli typu Jaś lub innej
– 4 małe ziemniaki
– 2-3 liście dużego pora
– 2 średnie cebule
– 1 duży kiszony ogórek
– 1 łyżka majeranku
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 1 duży ząbek czosnku

WYKONANIE:

– fasolę namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem sody na 8 godzin. Odlać wodę, przepłukać kilka razy zimną wodą. Zalać świeżą, ugotować do miękkości, wystudzić i zmielić
– ziemniaki ugotować, wystudzić i zmielić
– ogórka pokroić w małą kostkę
– cebulę pokroić w małą kostkę, pora w paski. Udusić ze szczyptą soli na oleju
– czosnek zetrzeć na tarce
– wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce do 3 dni

DSC_0024

DSC_0029

DSC_0027

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany