ORKISZOWE KOPYTKA BRUKSELKOWE
weganon 21 listopada 2018

DSC_0002

Brukselkowych przepisów ciąg dalszy. Chcę Wam pokazać, że te małe, zielone kulki mają potencjał kulinarny. Był pasztet. Czas na kopytka. Tak, wiem. Powinny być z ziemniaków. Jednak można trochę zaszaleć i zrobić z czegoś innego.

Zazwyczaj robię z ziemniaków i z ziemniaków z dodatkami. Buraki, dynia, marchew, bataty itd. Dla koloru, ale również dla smaku. Ma być szybko, prosto, tanio i smacznie. Do dopytek dodałem mąki orkiszowej. Nadaje im puszystości i dodatkowego smaku. Próbowałem z mąką gryczaną, ale wyszły piłeczki kauczukowe 😉 Niewiele składników, a obiad pycha :)

DSC_0013

SKŁADNIKI:

– ½ kg brukselki
– około 1 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki lub lubczyku
– 1 łyżeczka majeranku

WYKONANIE:

– Brukselkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić dokładnie. Wystudzić i ubić dokładnie tłuczkiem do ziemniaków
– dodać mąkę, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Dokładnie wymieszać
– masa będzie się lekko kleić
– wilgotnymi dłońmi formować wałek i turlać na blacie posypanym mąką. Odcinać kopytka
– gotować w osolonej wodzie, około minuty od wypłynięcia
– podawać posypane koperkiem, polane oliwą lub, jak kto woli :)

DSC_0003

DSC_0020

DSC_0004

8 Komentarze

  1. Jak maka bezglutenowa to moze wtedy maki ziemniaczanej trzeba dodac i wyjda rownie fajne? :) jak zrobie to napisze czy wyszlo z tego coś wiecej niż kupa:)

  2. Muszę koniecznie wypróbować bo brzmi wspaniale! A czy jeśli mąkę orkiszową zastąpić zwykłą pszenną też grozi kauczukiem ?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany