KLOPSIKI DYNIOWO-JĘCZMIENNE
weganon 12 listopada 2018

DSC_0052

Już kiedyś Wam pisałem, ze czasem mam lenia kulinarnego i wtedy korzystam z gotowców. Czasem te gotowce przerabiam, by nadać im inną formę. Dodaje jeden, dwa składniki i obiad gotowy. Idealnymi roślinnymi gotowcami, są Dania Babci Zosi. Są już wszędzie dostępne. W dużych i małych sklepach. Na obiad, śniadanie czy kolację. Kilka chwil i danie gotowe :)

Postanowiłem tym razem przerobić kaszę jęczmienną z soczewicą, pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Taki zestaw to pełnia aromatu. W lodówce miałem mus z pieczonej hokkaido. Kilka chwil namysłu i danie gotowe. Połączenia ugotowanego gotowca, dyni, marchewki, cebuli i klopsiki gotowe. Idealne dla dzieciaków. Z dowolnym sosem i pyszną tartą marchewką, jabłkiem i chrzanem. Możecie je upiec lub usmażyć. Są aromatyczne, delikatne i przepyszne :)

DSC_0083

SKŁADNIKI:

– 1 opakowanie kaszy jęczmiennej z dodatkami (TEJ)
– ½ szklanki musu z pieczonej dyni hokkaido
– 2 średnia starte na grubych oczkach marchewki
– 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę
– 2 łyżki mąki z ciecierzycy
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka tymianku
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka cząbru
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego

WYKONANIE:

– z pudełka wyjąć 1 torebkę (są 2), i przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Wystudzić
– na patelni rozgrzać trochę tłuszczu. Włożyć cebulę, marchew, szczyptę soli, liście laurowe i ziele. Smażyć kilka minut, a następnie dodać ½ szklankę wody i dusić do odparowania płynu. Wystudzić. Wyjąć ziele i liście
– połączyć wszystkie składniki w misce i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce
– formować wilgotnymi dłońmi klopsiki. Można je smażyć lub upiec w 180°C przez 15 minut

DSC_0055

DSC_0066

DSC_0070

6 Komentarze

  1. Wyglądają pysznie :) Chciałabym zrobić, ale nie z mieszanki, orientujesz się ile kaszy i soczewicy powinnam mniej więcej ugotować? I ile sztuk Tobie wyszło?

      1. Dzięki :) zrobiłam z całej szklanki (suchej) kaszy i 3/4 soczewicy po ugotowaniu. Musiałam dodać więcej ziół dla smaku, wyszły pyszne :)

  2. Tak się złożyło że akurat miałam tę mieszankę :-) zrobiłam wczoraj, ale w formie kotletów a nie klopsów i wyszły SUPER!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany