WEGAŃSKIE RACUCHY TUROWSKIE
weganon 1 października 2018

DSC_0001

Racuchy, zawsze będą kojarzyły mi się z dzieciństwem. Drożdżowe lub na kwaśnym mleku. Z jabłkami lub dżemem truskawkowym, czasem powidłami. Puszyste, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Obsypane pudrem i popijane mlekiem (teraz roślinnym). Uwielbiam takie dania :)

Racuchy turowskie są inne, niż te, które robiłem do tej pory. Ciasto przypomina te, na pączki. Farsz jest ze słodkiego sera białego. Łatwo jest go zastąpić tofu. Gdy robiłem kołacz z jagłami, odkryłem, że tofu połączone z kaszą jaglaną, sokiem z cytryny i wanilią, daje smak najbardziej zbliżony do twarogu. Od tamtej pory, często go robię i wcinam na kanapkach z powidłami.

Wracając do przepisu. Racuchy turowskie pochodzą z Lubelszczyzny. Z Turowa, wsi położonej na Południowym Podlasiu w gminie Kąkolewnica. Racuchy cieszą się w tych okolicach, sporą popularnością. Na co dzień robione bez nadzienia. Od święta (niedziela, żniwa), wypełnione farszem twarogowym. W okresie letnim podawane z jagodami lub truskawkami.

DSC_0018

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki mleka sojowego lub innego
– 3 łyżki cukru
– 50 g drożdży
– 50 g wegańskiej margaryny

Farsz:
– 360 g naturalnego tofu

– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 2 łyżki dowolnego cukru
– sok z ½ sporej cytryny

WYKONANIE:

Farsz:
– kaszę jaglaną przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka, dodać 1 szklankę wody. Przykryć, gotować 15 minut na małym ogniu. Wystudzić

– tofu zmiksować np. blenderem z sokiem cytrynowym. Dodać kaszę, cukier i wanilię. Dokładnie wymieszać

Ciasto:
– drożdże wymieszać z ½ szklanki ciepłego mleka i cukrem. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mleka podgrzać z margaryna, aż się rozpuści

– do mąki dodać zaczyn i mleko z tłuszczem. Wyrabiać kilka minut ciasto. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut
– ciasto ponownie wyrobić kilka chwil, podzielić na 8 równych części. Rozwałkować je na kształt krążka, na grubość kilku mm. Nałożyć farsz i dokładnie zlepić
– odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce                           
– smażyć na sporej ilości oleju (spokojnie, racuchy go nie chłoną)
– posypać pudrem i wcinać z ulubionym dżemem i popijać mlekiem roślinnym :)

DSC_0013

DSC_0007

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany