WEGAŃSKI BANIOCEK ŚWIĘTOKRZYSKI
weganon 2 października 2018

DSC_0020

Zdecydowanie za mało jest na blogu, kuchni świętokrzyskiej. Postanawiam poprawę i będzie ich zdecydowanie więcej. Mamy pełnie sezonu dyniowego. Gdzie się nie obejrzeć, tam wielkie i małe kule. Pomarańczowe, zielone, nakrapiane. Korzystajmy z tej pełni i poczynimy przepisy.

W okolicach Bodzentyna, uprawiana jest dynia. Wykorzystywana jest do marynowania, robienia zup, a przede wszystkim do robienia dyniowego placka. Ma on śmieszną nazwę, dzięki popularnej w całej Polsce określeniu dyni. Bania, tak nazywano i jeszcze się używa tego określenia dla dyni.

Baniocek to klasyczne ciasto dyniowe. Proste w wykonaniu. Suche składniki miesza się z ciekłymi i gotowe. W oryginalnym przepisie są jajka, ale już wiecie, że wegańskie ciasta, radzą sobie bez nich. I najważniejsza zasada. Nie mieszamy długo składników. Im krócej, tym ciasto bardziej wyrośnięte i puszyste. Dodatki do ciasta to dowolność. Orzechy, rodzynki i inne bakalie. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą.

DSC_0029

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ¾ szklanki dowolnego cukru
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego
– 1 szklanka musu dyniowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
– 1 szklanka rodzynek
– ½ szklanki żurawiny
– 10 wędzonych śliwek

WYKONANIE:

– mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem, rodzynkami, żurawiną i drobno pokrojonymi śliwkami
– mleko wymieszać z olejem, octem i musem dyniowym
– ciekłe dodać do sypkich. Wymieszać dokładnie i szybko
– piec około 45 minut w 180°C (do suchego patyczka). Góra/dół, środkowa półka

DSC_0034

DSC_0023

DSC_0021

5 Komentarze

  1. To ciasto już dawno miałam w planie. Dzisiaj je upiekłam. U mnie w wersji z jajkami i zamiast szklanki rodzynek, szklanka pokruszonych orzechów włoskich. Lekko wilgotne, pyszne.

Zostaw odpowiedź dla weganon Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany