PASZTECIKI NIEDRZWICKIE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI
weganon 7 października 2018

DSC_0048

Uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego z kiszoną kapustą i grzybami. Ten smak kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Idealnie pasuje do nich czerwony barszcz. Takie dania, robię kilka razy w roku. Szczególnie w chłodne dni. Niezwykle aromatyczne smakołyki.

Paszteciki niedrzwickie to klasyk lubelski. Wytwarzane są z Niedrzwicy Dużej. Wypiekane są z ciasta drożdżowego, kiszonej kapusty, cebuli i pieczarek. Zaczęto je wypiekać w latach siedemdziesiątych. Na początku z samej kapusty, a potem z dodatkiem grzybów. W latach osiemdziesiątych zakończono ich produkcje. Z braku zainteresowania wypiekiem. Dopiero w latach dwutysięcznych, zaczęto ponownie wypiekanie pasztecików. Stały się na tyle popularne, że zdobyły wiele nagród. Kapustę gotuje się dwukrotnie, by pozbyć się goryczki. Farsz jest lekko pikantny i aromatyczny. Ciasto lekko słodkie.

DSC_0079

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej

– 50 g wegańskiej margaryny
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżka dowolnego cukru
– 1 płaska łyżeczka soli
– 25 g drożdży
– mak

                                                                       Farsz:      
– około ½ kg kiszonej kapusty
– ½ kg pieczarek
– 1 liść laurowy
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 duża cebula
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Farsz:
– kapustę odsączyć z nadmiaru soku, drobno posiekać, dodać szklankę wody. Zagotować, odlać wodę i ponownie zalać wodą. Zagotować i odlać wodę. Dodać szklankę wody, liść i ziele. Gotować około 45 minut, aż odparuje cała woda

– grzyby i cebulę drobno pokroić. Usmażyć na oleju aż odparuję cała wodą. Połączyć z kapustą. Wyjąć liść i ziele

Ciasto:
– wymieszać drożdże z połową szklanki ciepłego mleka, cukrem i 1 łyżką mąki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut

– resztę mleka podgrzać z margaryną. Dodać do zaczynu wraz z solą i mąką
– wyrabiać kilka minut ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ponowie wyrobić przez chwilę ciasto
– cienko wałkować na kształt prostokąta. Nakładać farsz, zwijać w rulon i dobrze skleić
– pokroić na kawałki o długości około 3-4 cm
– posmarować mlekiem z dodatkiem cukru i posypać wierzch makiem
– piec około 15-20 minut w 180°C, aż paszteciki będą rumiane

DSC_0068

DSC_0052

DSC_0061

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany