KOTLETY DYNIOWO-ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI
weganon 24 października 2018

DSC_0025

Ostatni przepis na dyniowe kluski, rozwalił system. Było tyle wejść na bloga, że padł serwer 😉 Bardzo Wam dziękuję, za tak liczne komentarze na FB i Instagramie. Dowodzi to faktu, że uwielbiacie proste, szybkie, tanie, dyniowe i swojskie dania. Cieszy mnie to bardzo, bo dowodzi też tego, że obala się mity o drogim weganizmie.

W moim domu, dynia jest obecna każdego dnia. W okresie od sierpnia do kwietnia, święci triumfy na stole. Kiedy opowiadam znajomym, co można z niej zrobić, czasem pukają się w głowę. Gdy jednak próbują potraw, zmiana zdania jest oczywista. Idealnie łączy się z wieloma warzywami i owocami.

Pomysł na kotlety powstał spontanicznie. Ostatnio modne zero waste, w mojej kuchni jest od czasu, kiedy zacząłem gotować. Marnowanie jedzenia jest czymś obrzydliwym i niedopuszczalnym. Po upieczeniu dyni, zawsze ją miksuję. Używam tyle, ile potrzeba i resztę zamrażam. Z ziemniakami już nie jest tak łatwo. Z pozostałych po obiedzie, zawsze można zrobić kluski, pyzy czy kotlety. By takie kotlety były wyjątkowe, fajnie jest je czymś faszerować. Najlepsze są grzyby i strączki. Do tego obowiązkowo sos grzybowy i charakterna surówka. Tu moja ulubiona. Tarta marchewka i jabłko z nadwarciańskim chrzanem :)

DSC_0055

SKŁADNIKI:

Masa ziemniaczano – dyniowa:
– około 1 kg ziemniaków

– 1 szklanka musu z pieczonej dyni hokkaido
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu

Farsz:
– 12 średnich pieczarek

– 2 spore cebule
– 1 pęczek natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Masa ziemniaczano – dyniowa:
– ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zmielić

– dodać mus dyniowy, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie i szybko wymieszać składniki

Farsz:
– cebule i grzyby pokroić w drobną kostkę. Usmażyć do miękkości z szczyptą soli. Odparować nadmiar płynu

– natkę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć

Kotlety:
– masę ziemniaczano – dyniową rozpłaszczać na wilgotnej dłoni. Nakładać farsz i dokładnie sklejać. Wszelkie spękania, wygładzić

– smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron na rumiano

DSC_0040

DSC_0029

DSC_0035

7 Komentarze

  1. Robię dzisiaj (miało być coś innego, niemniej mam wszystkie składniki więc się nie oprę ;-)) , ale mam upieczoną dynię muscat de provence, może być, czy musi być hokkaido? A przepis na surówkę marchewkową, która tak ładnie wygląda w tle też można znaleźć gdzieś na blogu? Pozdrawiam ciepło. M

    1. Myscat jest bardziej wodnista od hokkaido wiec trzeba będzie dodać więcej mąki ziemniaczanej. Surówka to starta marchew i jabłko z dodatkiem chrzanu do smaku

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany