KOPERKOWE KROKIETY ZIEMNIACZANE Z AROMATYCZNĄ SOCZEWICĄ
weganon 26 października 2018

DSC_0010

Słowo krokiet i pierwsza myśl, z kapustą i grzybami. Do tego kubek czerwonego barszczu. Wspomnienie rodzinnego domu, Wigilii. Jednak w mojej kuchni są jeszcze inne krokiety. Z masy ziemniaczanej. Farsz przeróżny. Kapusta z grzybami, strączki, kasze z ziołami. Barszcz również jest, ale sos grzybowy to obowiązek. Dwa idealne połączenia. Ziemniaki z koperkiem i soczewica z duszoną cebulą. To nie może nie smakować :)

Nie wiem czy wiecie, ale krokiety są w naszych potrawach regionalnych. Na Mazurach i Warmii, to słynne farszynki. Ziemniaczane krokiety wypełnione mięsem i jajkami na twardo. Na Podkarpaciu, w masę ziemniaczaną zawija się mięso w żółtym serem. Inne rejony tez mają swoje pyszne propozycję.

W moich do masy ziemniaczanej, dodałem sporą ilość koperku. Uważam, że trzeba urozmaicać codzienne potrawy. Farszem jest moja ulubiona soczewica. Z dodatkiem duszonej cebuli, kozieradki, gałki muszkatołowej, majeranku, czosnku i cząbru. Krokiety można panierować w bułce, ale nie jest to konieczne. Nieodzowny dodatek to sos grzybowy. Możecie go wymienić na pomidorowy :)

DSC_0004

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– około 1 kg ziemniaków

– 1 pęczek koperku
– 1 płaska łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu

Farsz:
– 1 szklanka zielonej soczewicy

– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 2 średnie cebule
– ½ łyżeczki cząbru
– 1 łyżka majeranku
– 1 spory starty ząbek czosnku

WYKONANIE:

Farsz:
– soczewicę ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą. Dokładnie odsączyć i zmielić blenderem na gładko

– cebule drobno pokroić, udusić na oleju z dodatkiem szczypty soli. Dodać do soczewicy wraz z resztą składników. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką

Ciasto:
– ziemniaki ugotować, dokładnie utłuc. Dodać drobno posiekany koperek, sól i pieprz

– nabierać masę ziemniaczaną w wilgotne dłonie. Rozpłaszczać, kłaść farsz i dokładnie zlepiać. Wszelkie nierówności i spękania, wyrównać palcami. Nadać krokietowy kształt
– można panierować w tartej bułce lub drobno pokruszonych orzechach włoskich
– smażyć na oleju z obu stron na rumiano
– podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i ulubioną surówką

DSC_0020

DSC_0011

3 Komentarze

    1. Bardzo prosty :)
      Pieczarki usmażyć, aż odparują wodę. W garnku zagotować 1/2szklankę wody z 1/2 szklanki dowolnej śmietany roślinnej. W 1/2 szklanki wody rozprowadzić 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej oraz 3-4 suszone i sproszkowane grzyby, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać do garnka, gotować około minuty. Dodać grzyby i gotowe :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany