KLUSKI DYNIOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
weganon 13 października 2018

DSC_0045

Kolejny dyniowy przepis na blogu. Pomysłów nie ma końca, a ostatni przepis na pierogi dyniowe, pobił wszelkie rekordy. Cieszy mnie również to, że sami wpadacie na rewelacyjne, dyniowe pomysły. Nadsyłacie mi zdjęcia i są niesamowite. Tak trzymać, i nie dać się zaszufladkować dyni w zupie czy cieście.

Kuchnie śląską uwielbiam za wiele potraw, ale najbardziej za kluski śląskie. Pasują do każdego obiadu, są przyjemnie klejące i łatwe w wykonaniu. Ciasto na kluski można dowolnie przerabiać. Wykonać z nich pyzy czy knedle. Również kolorować. Szpinakiem, burakami czy właśnie dynią. Zasada jest ta sama. Ziemniaki miesza się z dodatkiem, ¼ masy wyjmuje i w to miejsce dodaje mąkę ziemniaczaną. Ponownie dodaje się ziemniaki i wyrabia masę. Szybko, łatwo, przyjemnie i każdemu wychodzi. Dowiedliście to w Waszych zdjęciach i na warsztatach. A jaki farsz? Wytrawny lub słodki. W tym przepisie jest kasza gryczana, grzyby, cebula i zioła. Kluski możecie dowolnie formować. Okrągłe, podłużne, wrzecionowate. Możecie zrobić więcej i zamrozić. Odgrzewać w gorącej wodzie lub odsmażane.

DSC_0077

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– około 1 kg mączystych ziemniaków

– 1 szklanka musu z pieczonej dyni
– mąka ziemniaczana
– sól

Farsz:
– ½ szklanki suchej kaszy gryczanej białej lub palonej

– 10 sporych pieczarek
– 1 duża cebula
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżeczka suszonego lubczyku
– mały pęczek natki pietruszki
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Farsz:
– kaszę przepłukać wodą, włożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut

– pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Usmażyć wraz ze szczyptą soli, aż odparuje cała woda
– połączyć składniki farszu i doprawić do smaku solą i pieprzem

Ciasto:
– ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić dokładnie, dodać mus dyniowy i dokładnie ugnieść. Odstawić do wystudzenia

– wyrównać wierzch masy, zrobić krzyż, wyjąć ¼ masy i w to miejsce, wsypać tyle samo maki ziemniaczanej. Dodać wyjęte ziemniaki. Wyrobić szybko i dokładnie masę
– utoczyć wałek i odcinać (wielkość zależy od Was). Spłaszczać na wilgotnej dłoni. Nakładać farsz i dokładnie zlepiać. Wszelkie nierówności i dziurki, zakleić masą
– kluski gotować w osolonej wodzie przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię

DSC_0083

DSC_0080

DSC_0081

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany