KLUSKA MIEDZIANOGÓRSKA
weganon 5 października 2018

DSC_0031

To będzie pierwsze danie regionalne, którego przygotowanie nie jest takie proste. Wymaga trochę czasu i wprawy, ale smak rekompensuje wszystko. Będzie tu połączenie kuchni włoskiej i polskiej. To dziwne połączenie. Nasza kuchnia regionalna jest często połączona z wpływami naszych bliskich sąsiadów, ale żeby Włoch. Już wyjaśniam wszystko.

Kiedy Stanisław Staszic, który również był geologiem, sprowadził Włochów do Polski, nasza kuchnia im nie podpasowała. Włosi wydobywali w okolicach Kielc, rudy miedziane. Postanowili nauczyć gospodynie, robienia makaronów. Był to zabieg zamierzony, by panie gotowały znane Włochom dania. Gospodynie były jednak sprytne i przemycały polskie smaki. W ten sposób powstała chociażby kluska miedzianogórska. To nic innego, jak zawinięty w makaronowy płat, farsz kapuściany z grzybami i ziemniaczany. Przypomina włoskie fagottini. Ma kształt rolady, która jest gotowana. Potrawę postanowiły odnowić i przywrócić do życia Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Macierzanka” z Miedzianej Góry.

Kluskę najlepiej jeść z sosem grzybowym. Lepsza jest też odsmażana. Powiem jedno. Myślałem, że to danie mi nie wyjdzie. Strach okazał się nieuzasadniony. Pracy było trochę, ale warto. Ten smak jest niesamowity. Nie zrażajcie się, tylko do dzieła :)

DSC_0036

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej

– 1 łyżeczka soli
– około 1 szklanki wody

Farsz ziemniaczany:
– 3 średnie ziemniaki ugotowane

– 4 spore ziemniaki
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu

Farsz kapuściany:
– 1 spora cebula

– garść suszonych grzybów
– około 250 g kiszonej kapusty
– 1 liść laurowy
– 4 ziarna ziela angielskiego

WYKONANIE:

Farsz kapuściany:
– grzyby namoczyć w wodzie przez godzinę, a następnie gotować je w tej wodzie przez godzinę. Wyjąć i drobno posiekać

– kapustę drobno posiekać, włożyć do garnka, dodać liść i ziele oraz około ½ szklanki wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, przez około 45 minut. Wyjąć liść i ziele
– cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na rumiano. Dodać grzyby i kapustę. Smażyć aż odparuje cały płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Farsz ziemniaczany:
– surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane. Odcisnąć nadmiar płynu. Dodać przepuszczone przez praskę, ugotowane ziemniaki. Dodać sól i pieprz. Wymieszać

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą, dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Ma być elastyczne i twardawe

– proponuje podzielić ciasto na dwie części i zrobić 2 kluski. Dlaczego? Łatwiej będzie ugotować ciasto, a później kluskę. Chyba, że macie spory, podłużny garnek i patelnie
– ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Ugotować w dużym garnku lub patelni przez około 4-5 minut. Wyjąć ostrożnie i rozłożyć na lnianej ściereczce lub gazie
– na wierzchu płatu makaronu, rozsmarować najpierw farsz ziemniaczany a następnie kapuściany
– następnie kluskę zawijać, jak roladę. Zawinąć ścisło w ściereczkę, zawiązać końce sznurkiem (powstanie duży cukieras)
– w dużym, podłużnym garnku zagotować osoloną wodę. Włożyć kluskę (ma być zanurzona w wodzie), i gotować 25 minut
– wyjąć z garnka, odsączyć nadmiar wody ze ścierki
– kluskę pokroić w 1-2 cm plastry. Podawać z sosem grzybowym. Pycha jest odsmażana

DSC_0033

DSC_0030

DSC_0047

5 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany