CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 5 – KOKOSOWE ROLADKI
weganon 17 października 2018

DSC_0152

To już 5 część cieszyńskich ciasteczek. Z dotąd prezentowanych, te wygrywają smakiem. Wilgotne, o aromacie kawy i rumu oraz kokosa. Proste w wykonaniu. Bez pieczenia i jeśli zastosujecie bezglutenowe herbatniki, to będą bez glutenu. Najlepsze po schłodzeniu w lodówce. Koniecznie użyjcie prawdziwej, mocnej kawy z ekspresu.

DSC_0154

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 1 szklanka mielonych orzechów laskowych

– 3 szklanki mielonych dowolnych herbatników
– ¾ szklanki dowolnego cukru pudru
– ½ szklanki naparu mocnej kawy
– 2 łyżki rumu
– 3 łyżki kakao
– ewentualnie dżem z czarnej porzeczki

Masa kokosowa:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2-3 łyżki dowolnego cukru
– sok z połowy cytryny
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego

WYKONANIE:

Ciasto:
– w misce wymieszać herbatniki, orzechy, kakao i cukier

– dodać kawę i rum. Zagnieść ciasto o konsystencji plasteliny. Jeśli będzie za suche (wszystko zależy od rodzaju herbatników), dodawać po łyżce (za każdym razem mieszając dłońmi), dżem z czarnej porzeczki. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki

Masa kokosowa:
– wiórki zmielić na prawię mąkę w malakserze. Wsypać do garnka. Dodać mleko, sok z cytryny, cukier i mąkę. Podgrzewać aż masa zacznie się gotować (ciągle mieszać). Gotować około minuty. Wystudzić

Składanie rolady:
– ciasto podzielić na pół

– rozwałkować na grubość kilku mm na papierze do pieczenia
– cienko rozsmarować masę kokosową i ścisło zrolować. Odciąć końcówki
– roladę pokroić na około 2 cm kromki
– przechowywać w lodówce

DSC_0143

DSC_0172

DSC_0163

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany