CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 4 – KONICZYNKI
weganon 16 października 2018

DSC_0090

Ciasteczek cieszyńskich ciąg dalszy. Najbardziej z tej kolekcji, cieszą się chyba moi znajomi. Po wytworzeniu każdej kolekcji, są obdarowywani drobnymi słodkościami. Testuje na nich swoje wytwory :)

Zauważyłem, że większość tych słodkości zawiera orzechy. Wypieki z ich dodatkiem są niezwykle aromatyczne i długo świeże. Ja przechowuje się w szczelnie zamkniętych słojach. Co prawda długo tam nie przebywają, ale to wskazówka, gdybyście zrobili dużą ilość. Koniczynki orzechowe są niesamowicie smaczne. Banalnie proste w wykonaniu. Nie potrzebujcie do nich foremek i żadnego specjalnego sprzętu.

DSC_0108

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka orzechów laskowych + do ozdoby
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– ¾ szklanki dowolnego cukru pudru
– 200 g wegańskiej margaryny
– 3-4 łyżki śmietany sojowej (z TEGO przepisu) lub innej roślinnej
– 2-3 łyki syropu daktylowego lub innego

WYKONANIE:

– szklankę orzechów zmielić np. malakserem na prawię mąkę. Wymieszać z mąką
– margarynę zmiksować z cukrem na puszysto. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować na gładko
– dodać mąkę z orzechami i wyrobić jednolite ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Jeśli tak jest, to dodać trochę mąki. Jeśli jest zbyt suche, to dodać zimnej wody. Wstawić do lodówki na godzinę
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia
– z ciasta odrywać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Sklejać po 3 kulki. Koniec orzecha maczać w syropie i delikatnie wgnieść w środek ciastka
– piec 12-14 minut (do lekkiego zrumienienia) w 180°C. Góra/dół, środkowa półka

DSC_0098

DSC_0099

DSC_0091

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany