CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 2 – ORZECHOWE ROGALIKI
weganon 8 października 2018

DSC_0038

Czy mieliście kiedyś tak, że zachwyciliście siebie smakiem? Ja tak właśnie miałem przy tych ciastkach. Nie mogłem się od nich oderwać. Nie będę piekł ich często, bo doprowadzą mnie do zguby :) Są nieprawdopodobnie kruche, delikatne i bardzo orzechowe. Z ciepłą herbatą z zielin, są niesamowite w smaku. Śląsk Cieszyński rządzi.

Przedstawiam Wam kolejne cieszyńskie ciasteczka. Nie wiem, jak wyjdą kolejne, ale te rozwalają system. Dla kogoś, kto je wymyślił, powinien być kulinarny Nobel. Są bardzo łatwe w wykonaniu. Korzystajmy z sezonu orzechowego i róbmy te małe słodkości. O ciasteczkach cieszyńskich już pisałem, więc nie będę się powtarzał. Informacje znajdziecie pod TYM przepisem.

DSC_0052

SKŁADNIKI:

– 200 g wegańskiej margaryny
– 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub orkiszowej jasnej
– ¾ szklanki dowolnego cukru pudru (nierafinowany, kokosowy lub zwykły)
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 szklanka orzechów laskowych

WYKONANIE:

– orzechy zmielić na drobno malakserem lub młynkiem. Wymieszać z mąką
– margarynę zmiksować z cukrem na puszysto. Dodać mąkę z orzechami i dokładnie wymieszać. Powinno powstać ciasto, które nie lepi się do rąk. Jeśli jest zbyt mokre, to dodać mąki. Jeśli suche, to zimnej wody
– ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki
– z ciast odrywać małe kulki, toczyć je w dłoniach na wałeczek. Formować w rogaliki
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 13 minut w 180°C (do lekkiego zrumienienia). Góra/dół, środkowa półka
– przechowywać w zamkniętym słoju. Będą dłużej kruche

DSC_0044

DSC_0063

DSC_0050

13 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany