WIELKOPOLSKIE GATY CEBULOWE
weganon 4 września 2018

DSC_0004

Czas na kuchnię wielkopolską. To pierwsze, ale nie ostatnie danie tego regionu. Z czym kojarzy się Wielkopolska? Każdy ma swoje propozycje kulinarne. Niezaprzeczalnie z rogalami Św. Marcina, szagówkami, sznekami, pyrami z gzikiem czy poznańskimi rurami. Wegańska wersja pyrów z gzikiem, już jest na blogu. Czas na odkrywanie nowych smaków.

Czym są gaty cebulowe? To proste i smaczne danie. Faszerowane grzybami, bulwy cebul, a następnie pieczone. W wersji oryginalnej dodaje się boczek. Eksplozja smaku. Idealny przykład na niecodzienne wykorzystanie cebuli. Jesteśmy przyzwyczajeni do traktowania tej bulwy, po macoszemu. Smażona, czasem w zupie, głównie, jako dodatek do dań. Wspomaga smakiem inne składniki. W tym daniu gra główną rolę. Ugotowana, a następnie pieczona. Niesamowita w smaku. Tu jest na pierwszym planie, a grzyby to aromatyczny dodatek.

DSC_0019

SKŁADNIKI:

– 4 duże, pękate cebule
– 2 garście suszonych grzybów
– sól i pieprz do smaku
– ½ łyżeczki wędzonej papryki

WYKONANIE:

– grzyby przepłukać w zimnej wodzie, a następnie zalać szklanką wrzątku i odstawić na godzinę
– grzyby gotować na małym ogniu, pod przykryciem około pół godziny (aż wchłoną całą wodę)
– w cebul ściąć górę na wysokości mniej więcej ¾. Za pomocą noża i łyżeczki, wydrążyć środek. Pozostawić 2-3 warstwy
– miąższ w wydrążonych cebul posiekać drobno i podsmażyć z odrobiną oleju, aż się zeszkli. Wyłączyć grzanie, dodać drobno posiekane grzyby i paprykę. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem
– w tym czasie ugotować cebulę w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Wyjąć z wody i wystudzić
– cebule nadziać masą grzybową na ścisk
– cebule piec 30 minut w 180°C

DSC_0003

DSC_0009

DSC_0007

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany