WEGAŃSKIE PIEROGI SKROMOWSKIE
weganon 16 września 2018

DSC_0119

Polska kuchnia pierogami stoi. W każdym domu, regionie i zakątku kraju, są obecne w domach. Przeróżne nadzienia i bardzo podobne ciasto. Gotowane, pieczone lub odsmażane. Jednak te pierogi są inne niż wszystkie. Nie chodzi tu o farsz, a ciasto. Powiem jedno. Jest niesamowite i zawdzięczamy go mieszkańcom Woli Skromowskiej.

Wola Skromowska położona jest na obszarze tzw. Małego Mazowsza. Między dwoma rzekami Wieprzem i Tyśmienicą w powiecie lubartowskim, gminie Firlej, czyli w Lubelszczyźnie. Mieszkańcy tego regionu, wytwarzają wyjątkowe pierogi. Ciasto jest z dodatkiem drożdży i mleka, co sprawia, że jest puszyste i zarazem delikatne. Farsz składa się z białego sera, kaszy jaglanej i mięty. Moja jedyna zmiana dotyczyła oczywiście sera. Zamieniłem go na tofu. Już chyba każdy wie, że ten sojowy produkt, łatwo przerobić na coś, co smakiem przypomina twaróg. Wystarczy dodatek soku z cytryny lub kiszonych ogórków.

Pirogi najlepsze są z podsmażoną cebulką i oczywiście odsmażane. Można podawać je również z roślinną śmietaną. Zalecane jest również robienie niestandardowego rozmiaru. Mają być duże. Takie też zrobiłem. 1-2 pierogi wystarczą by się najeść. Farsz w smaku jest inny, niż znane mi do tej pory. Ma być lekko słonawy i pieprzny. Te pierogi wejdą na stałe do mojego kulinarnego świata :)

DSC_0136

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 1 szklanka ciepłego mleka sojowego lub innego

– około 4 szklanek mąki pszennej
– 20 g drożdży
– 1 łyżeczka cukru

Nadzienie:
– 1 szklanka kaszy jaglanej suchej

– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g
– sok z 1 małej cytryny
– 20-30 listków mięty
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Ciasto:
– rozpuścić w mleku drożdże z dodatkiem cukru

– następne dodać mąkę i wyrabiać kilka minut, twardawe i elastyczne ciasto

Nadzienie:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Przełożyć do garnka, dodać 2 szklanki wody. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wystudzić

– tofu zmiksować z sokiem z cytryny
– miętę drobno posiekać
– połączyć kaszę z tofu i miętą. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać
– gotować w osolonej wodzie około 3 minuty
– podawać z duszoną cebulką lub dowolną śmietanką roślinną

DSC_0129

DSC_0121

DSC_0126

4 Komentarze

  1. Wspaniała robota z kuchnią regionalną! Weganizowanie oczywiście także, ale równie istotne jest dla mnie zbieranie mało znanych czy zapomnianych przepisów, dziedzictwa polskiej kultury kulinarnej. Jeszcze raz – świetna robota!

  2. Aż wstyd się przyznać że pierwszy i niestety ostatni raz jadłam je w Austrii w restauracji w formie z białym serem, teraz na pewno je odtworze z twojego przepisu

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany