WEGAŃSKIE MACE BOROWIACKIE Z BORÓW TUCHOLSKICH
weganon 6 września 2018

DSC_0042

Pierwsze skojarzenie z Borami Tucholskimi? Ogrom lasu, piękne krajobrazy, wspaniałe dzikie zwierzęta i oczywiście grzyby. Są jednym z podstawowych składników kuchni Borów. Wykorzystywane, jako świeże i suszone. W połączeniu z produktami zbożowymi, tworzą niezapomniane potrawy.

Jedną z nich są mace borowiackie. Można określić je, jako polskie małe pizzę. Współcześnie składają się z ciasta drożdżowego i nadzienia z grzybów, czasem skwarek i sera żółtego. Początki mac były inne. Znane są od XIX wieku. Wyrabiano je z pozostałości z wypieku chleba. Nic się nie marnowało. Robiono je z owocami i wręczano dzieciom. Wtedy określano je kukiełkami (takie wytwory były popularne w całej Polsce). Z czasem słodki wypiek, został wyparty tym wytrawnym. Farsz grzybowy, który z czasem wzbogacono w żółty ser. Wypiek ma kształt kwadracików z nadzieniem pośrodku. Ciasto wałkuje się na kształt, a następnie kroi w kwadraty przed upieczeniem. Nakłada farsz i zapieka.

W wersji roślinnej mleko krowie zastąpiłem roślinnym i użyłem wegańskiego żółtego sera. Możecie kupić. Na rynku jest kilka, które idealnie się topią lub robić z mojego przepisu :)

DSC_0056

SKŁADNIKI:

– 3,5 szklanki mąki pszennej
– 50 g margaryny
– 25 g drożdży
– szklanka mleka sojowego lub innego
– 2 łyżki cukru
– ½ łyżeczki soli
– ok ½ kg dowolnych grzybów
– 1 spora cebula
– 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
– dowolny wegański ser żółty, który dobrze się topi

WYKONANIE:

– podgrzać delikatnie mleko, odlać ½ szklanki. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce a 15 minut
– w tym czasie pokroić cebule i grzyby w drobną kostkę i usmażyć do miękkości
– w tym czasie podgrzać pozostałe mleko z margaryną, aż się rozpuści
– mąkę wymieszać z solą, dodać zaczyn i mleko z tłuszczem. Wyrabiać kilka minut
– ciasto rozwałkować na grubość około ½ cm i pokroić w kwadraty (u mnie wyszło 15 sztuk)
– pośrodku kwadratu zrobić wgłębienie szklanką i nałożyć nadzienie. Posypać startym serem
– piec 25-30 minut w 180°C aż wierzch się zrumieni

DSC_0062

DSC_0054

DSC_0049

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany