RADOMSZCZAŃSKI TATARCZUCH
weganon 5 września 2018

DSC_0025

Dziś kuchnia Centralnej Polski, a dokładnie województwa łódzkiego. Zaglądamy do Radomska. Z tego miasta pochodzi nieprawdopodobny w smaku wypiek. Bezglutenowy chleb/placek, zwany tatarczuchem. Można traktować go, jako słodkawy chleb lub mniej słodki placek. Bezglutenowy, bo wypiekany z mąki gryczanej. Najlepiej z tej z pełnego przemiału. Idealny z domowymi konfiturami czy dżemami. Popijany zimnym mlekiem roślinnym:)

Trochę historii tego, ciekawego wypieku. Uprawa gryki na terenach Radomska, sięga XVI wieku. Była powszechnie hodowana na terenach Stobiecka Miejskiego, które teraz jest dzielnicą Radomska. Skąd się wzięła gryka na tych terenach? Przywędrowała wraz z tatarskimi jeńcami, którzy nazywali grykę tatarką. Wypiekali oni potężne bochny placka w kształcie prostokątnym. Sprzedawali na okolicznych jarmarkach w całości lub na kromki, zwane krajankami. Popularność tatarczuch rozniosła się na okolice Radomska. W wielu regionach kraju jest znany pod nazwami: chleb hreczany, tatarczak, chleb z tatarki, chleb tatarczuch czy łazanek z mąki tatarczanej.

Wypiek ma specyficzny smak. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Dla mnie, jako samodzielna kromka jest taka sobie. Z margaryną, dżemem z antonówek, wiśni czy gruszek to poezja. Jest bardzo długo świeży. Będę nie raz wracał do tego wypieku.

DSC_0030

SKŁADNIKI:

– 2,5 szklanki mąki gryczanej (najlepiej z pełnego przemiału)
– 100 g świeżych drożdży
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1,5 szklanki wrzącej wody
– ½ szklanki ciepłej wody
– 3 łyżki dowolnego cukru

WYKONANIE:

– mąkę wymieszać z solą i zalać wrzątkiem. Dokładnie wymieszać, aż do wystudzenia (użyłem miksera stacjonarnego)
– w tym czasie wymieszać drożdże z ciepłą wodą i cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– zaczyn dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Powinno powstać ciasto przypominające gęstą śmietanę
– foremkę o wymiarach 10 na 30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką gryczaną. Wlać masę
– piec 45-50 minut w 180°C

DSC_0035

DSC_0040

DSC_0027

12 Komentarze

  1. Witam. Czy po zmieszaniu wszystkich składników i przelaniu do formy czekamy aż ciasto podrośnie czy od razu pieczemy? I drugie pytanie: czy pieczemy grzejąc góra-dół czy termoobieg?

  2. czy z mniejszą ilością cukru też wyjdzie? chodzi o to,żeby był bardziej jak chleb niż placek – ale może tyle cukru potrzeba drożdżom?

  3. Jeżeli użyje drożdży instant to po zamieszaniu ciasta przed wsadzeniem do piekarnika powinien swoje odstać? Zaraz się zabieram za pieczenie

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany