PODKARPACKIE RACUCHY DYNIOWE
weganon 11 września 2018

DSC_0040

Niewiele osób wie, że dynia jest mocno zakorzeniona w kuchni regionalnej. Na blogu już pojawił się jeden przepis z dynią. Pączki kujawskie. W wielu regionach spotkacie zupy na mleku z dodatkiem zacierek lub innych klusek. Popularna była również dynia z kaszą z dodatkiem skwarek. Na polskich stołach pojawiła się około 1700 roku. Najpierw w formie wykwintnych dań na magnackich stołach. Z czasem trafiła pod strzechy. Przetwarzana na wiele dań, które odeszły w zapomnienie.

Dynie wykorzystywano i nadal się stosuje w kuchni Podkarpacia. Szczególnie w rejonach bieszczadzkich (Lesko, Cisna, Solina). Jednym z takich dań, są racuchy dyniowe. Trochę inne niż znamy. Nie są na drożdżach, a na kwaśnym mleku. Klasycznie, dynie ścierano na tarce. Ja wybrałem mus. Zamiast kwaśnego mleka, jest zakwaszone octem mleko sojowe. Dodatek owocowego octu, powoduje, że otrzymujemy zakwaszone mleko. W towarzystwie sody, powstają puszyste i lekkie placki. Najlepsze z domową konfiturą z czarnej porzeczki lub wiśni, albo posypane pudrem :)

DSC_0047

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka mleka sojowego
– 1 szklanka musu dyniowego
– 2 łyżki octu owocowego (jabłkowy, z dzikiej róży itp.)
– 1 płaska łyżeczka sody
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka dowolnego cukru
– olej do smażenia

WYKONANIE:

– do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut
– dodać mus dyniowy, cukier i wymieszać
– dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek
– nakładać ciasto na patelnie (teflonowa, tytanowa lub inna nieprzywierająca. W żadnym wypadku ceramiczna), z niewielką ilością oleju
– smażyć placki z obu stron na rumiano
– podawać z dowolną konfiturą, roślinną śmietanką lub posypane pudrem

DSC_0041

DSC_0033

DSC_0043

18 Komentarze

      1. Racuchy wyszły pycha! Połowę zrobiłam na wytrawnie dodając do ciasta pokrojoną w kosteczkę paprykę, a drugą połowę na słodko z pokrojonymi bananami i jabłkami. Są super pulchne i pięknie wyglądają <3 Jedną porcję wrzuciłam do pieca i nie wyszła aż tak spektakularnie 😉 Smażenie na dobrej patelni z kropelką tłuszczu wygrywa.
        Dzięki!

  1. Witam, może to głupie pytanie.. ale jak zrobić mus dyniowy do tych placków? :) i z jakiej dyni? :) z góry dziękuję za odp.

    1. to jest kuchnia regionalna. Jedyne, co zmieniam to wersje wegetariańskie na wegańskie. Nie jest to blog o kuchni bezglutenowej, tylko roślinnej, choć potraw bezglutenowych jest bardzo dużo

    1. To moje oraz czytelników doświadczenia. Złe doświadczenia. Placki czy naleśniki bez jajek i mleka krowiego, niestety przywierają. Można dodać oczywiście dużą ilość tłuszczu, ale wtedy takie placki by je „wypiły”. Przy ostatnim przepisie na racuchy, takie własnie były problemy. Okazało się, że to wszystko przez patelnie ceramiczne. Ja miałem raz i nigdy w życiu już nie kupię. Zaznaczam, że była dobrej jakości i dość droga.

Zostaw odpowiedź dla Mariola Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany