MAŁOPOLSKIE DZIADKI KOKUSZCZAŃSKIE
weganon 23 września 2018

DSC_0030

Kolejna potrawa ziemniaczana i w dodatku banalnie prosta w wykonaniu. Dwa składniki i niepowtarzalny smak. O czym mowa? O małopolskich dziadkach kokuszczańskich. I znowu śmieszna nazwa potrawy. Skąd taka? Powstałe kluski, gdy doda się do masy ziemniaczanej, mąki pełnoziarnistej, są chropowate. Chropowate jak zarost dziadka :)

Dziadki pochodzą z Piwnicznej i Kokuszki. To miejscowości, które w XVIII i XIX wieku, były pod zaborem austriackim. Ówczesne władze carskie, propagowały uprawę ziemniaków, które miały zapobiegać głodowi. Uprawa pyr jest prosta i tania. Z tego powodu, powstawało coraz więcej potraw ziemniaczanych. Głównie na codzienne biesiadowanie. Miały być oprócz produktów mącznych, podstawa wyżywienia społeczeństwa. I tak też było.

Jak robiono owe kluski? Mieszano ugotowane ziemniaki z mąką owsianą lub jęczmienną pełnoziarnistą. Dodawano ją do gorących ziemniaków, czekano kilka minut, aż mąka straci swój surowy smak. Toczono kulki i jedzono, okraszone skwarkami lub smażoną cebulą. Teraz używa się pełnoziarnistej mąki pszennej. Ja użyłem owsianej i kluski odsmażałem. Są zdecydowanie lepsze niż te od razu zrobione. Dodatkowo ze smażoną cebulką. Idealne do wczorajszych kotletów z surówką z kiszonej kapusty.

DSC_0035

SKŁADNIKI:

– 1 kg ziemniaków
– ½ szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej lub pszennej
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki ugotować, odlać wodę, dokładnie ugnieść tłuczkiem
– dodać mąkę oraz sól i pieprz do smaku i ponownie dokładnie ugnieść
– przykryć garnek i odstawić na 10 minut
– z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego
– są gotowe do jedzenia, ale ja polecam je odsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i okrasić duszoną cebulką

DSC_0042

DSC_0031

DSC_0023

10 Komentarze

  1. jesteśmy na początku bezglutenowej drogi z synkiem z celiakią. Znalazłam ten przepis pod tagiem bezglutenowe, a tu gluten jak ta lala 😛 rozumiem, ze mam użyć mąki owsianej bezglutenowej, prawda? A czy można np. gryczanej albo jaglanej? obawiam się, że te owsiane bez glutenu są dużo droższe…

      1. czyli jednak. Musi być owsiana :)
        ps. dziękuję za przepisy! Blog jest świetny! znam od dawna, ale zaglądałam tylko trochę. A teraz widzę, ze będę częstym gościem na drodze bezglutenowej.

  2. Pytanie – czy 1kg ziemniakow obranych czy nieobranych? Bo 1kg nieobranych to jakies 750 obranych. Sorry, jesli pytanie glupie, ale serio nie wiem.

  3. Cześć! Nie trzeba wcześniej przed serwowaniem, po ugnieceniu ziemniaków z mąką, zagotować klusek? Mąka jest zaparzana gorącymi ziemniakami? Wyglądają bardzo apetycznie!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany