KOTLETY GRYCZANO-DYNIOWE Z GRZYBAMI I TYMIANKIEM
weganon 22 września 2018

DSC_0056

Mielone na obiad weekendowy, muszą być. Do tego surówka z kiszonej kapusty, marchewka z groszkiem lub buraczki. Uzupełnienie to puree ziemniaczane lub te kulki, które widzicie na zdjęciu. Przepis podam jutro. Dziś możecie sobie upiec kotlety :)

Nie raz zadawaliście mi pytania, kiedy znajduje czas na gotowanie. Tak się składa, że w ciągu dnia, zawsze mam takowy, na małe, co nieco. Czasem jest to coś większego, a czasem małego. Na szybko lub z większym nakładem pracy. Korzystam również z gotowych produktów. Wtedy wybieram te, które są szybki, proste w wykonaniu, a przede wszystkim z naturalnych składników. Takie są na pewno Dania Babci Zosi. Zawsze mam w szafce zapas tych pudełeczek. Na słodko lub wytrawnie. Wystarczy dodać wody, 10-20 minut i gotowe. Pyszny obiad lub deser w chwilę. Te „gotowce” oparte są wyłącznie o naturalne składniki. Kasze, ziarna, zioła, suszone warzywa, grzyby czy owoce. Nie znajdziecie w nich cudacznych dodatków typu E itp. Najważniejsze jednak jest to, że są smaczne i tanie. Dostępne w wielu sklepach.

Lubię czasem małe eksperymenty z Daniami Babci Zosi. Zamieniam gotowe danie w coś odmiennego. Przykładem jest przerobienie kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem. Wystarczyło dodać mus dyniowy, mąkę gryczaną, sól, pieprz i kozieradkę. Z powstałej masy powstały aromatyczne kotlety. Lepiej je upiec niż smażyć. Jak widzicie, wystarczy kilka minut i pyszny obiad gotowy :)

DSC_0038

SKŁADNIKI:

– 1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami i tymiankiem
– 1 szklanka musu dyniowego
– 2 łyżki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu (użyć 2 torebki z opakowania). Wystudzić
– do zimnej kaszy dodać mus dyniowy i resztę składników. Dokładnie wymieszać
– odstawić na 30 minut do lodówki
– formować kotlet wilgotnymi dłońmi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 15 minut w 175°C. Po wyjęciu z pieca, chwilę odczekać. Kotlety będą bardziej twarde i nie rozpadną się

DSC_0022

DSC_0026

DSC_0047

2 Komentarze

  1. Pierwszy raz spotykam się z produktami ‚Dania Babci Zosi’, sklep wygląda zachęcająco, dlatego na pewno skuszę się na złożenie tam zamówienia.
    Kotleciki z przepisu wyglądają niesamowicie apetycznie! Świetna inspiracja na wykorzystanie tej mieszanki z kaszą gryczaną :)
    P.S. to jest chyba jedyny wege kulinarny blog, który czytam ‚od deski do deski’ 😀 włącznie ze wstępem, czy informacjami dotyczącymi produktów regionalnych 😀
    Pozdrawiam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany