CIASTO Z KRUSZONKĄ Z ZIEMI KŁODZKIEJ
weganon 27 września 2018

DSC_0087

Ciasta drożdżowe z masą makową, serową lub owocami i kruszonką, są bardzo popularne na ziemiach śląskich. Chociażby kołocz śląski czy międzyrzecki. Na ziemiach dolnego Śląska, a w szczególności Kłodzku i Wrocławiu, króluje ciasto z kruszonką z ziemi kłodzkiej. Podstawę stanowi ciasto drożdżowe. Środek masa makowa lub serowa (w okresie zimowym), i owocowa w sezonie letnim i jesiennym. Na wierzchu jest posypka z kruszonki.

O tym wypieku rozpisywali się przedwojenni, niemieccy poeci. Pisali wiersze i opowiadania. Popularna była wtedy Pflaumakucha, czyli wspomniany wypiek z dodatkiem śliwek. Opisywano również słodkość w „Przy wrocławskim stole”. Podawano je na królewskich stołach. Do dnia dzisiejszego ciasto z kruszonką jest na śląskich stołach przy okazji wyjątkowych okazji.

DSC_0182

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki pszennej
– 50 g wegańskiej margaryny
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 25 g drożdży
– ½ szklanki dowolnego cukru
– 1 kg węgierek
– na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki cukru pudru, 125 g wegańskiej margaryny

WYKONANIE:

– drożdże rozpuścić w ½ szklanki ciepłego mleka i z cukrem. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– resztę mleka podgrzać i rozpuścić w nim margarynę. Dodać do zaczynu wraz z mąką. Wyrabiać kilka minut, elastyczne i miękkie ciasto (może się lekko kleić do rąk). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Blaszkę o wymiarach około 30 na 40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto równo na całej powierzchni. Ułożyć wypestkowane śliwki, otworami do góry
– mąkę, cukier puder i miękką margarynę zmiksować lub posiekać nożem do otrzymania kruszonki (powinna być lekko klejąca). Posypać równo ciasto
– piec około 40 minut w 180°C

DSC_0179

DSC_0088

DSC_0175

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany