WERBKOWICKIE PLACKI Z SOCZEWICY
weganon 3 sierpnia 2018

DSC_0020

Moje skojarzenie z soczewicą? Pierwsze przygody z kuchnią roślinną, pierogi mamy i babci na Wigilię, niepowtarzalny smak. Gdy za każdym razem gotuję soczewicę, to powracają wspomnienia. To mój ulubiony strączek. Ma tak wiele zastosowań i mało, kto wie, że jest u nas uprawiana. Nazwa też jest nieodkryta a wskazuję kształt ziarna – soczewki :)

Soczewica powszechnie jest i była uprawiana na Lubelszczyźnie. Ma swoje miejsce w kuchni tego regionu. Szczególnie w powiecie hrubieszowskim, w gminie Werbkowice. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, stworzyły coś wyjątkowego. Placki z soczewicy, które bardziej przypominają kotlety. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Placki zawierają soczewice, ziemniaki, jajko, sól, pieprz i prażoną cebulkę. Prosty skład, smak niepowtarzalny. W okresie przed wojną, jak i w jej trakcie trwania, zastępowały mięso. Nie dziwne, bo smakiem przypominają klasyczne mielone. Podawane z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty.

Moja wersja różni się jedynie brakiem jajka. Jego brak nie zmienia smaku czy struktury. To świetna alternatywa dla wszelkich mięsnych kotletów. I co ważne, tania i o wiele zdrowsza :)

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 4 średnie mączysty ziemniaki
– 2 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– tarta bułka lub dowolna mąką do panierowania

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Muszą być zimne i suche
– soczewice ugotować do miękkości, wystudzić i zmielić
– cebule drobno posiekać i zrumienić na oleju
– wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę odstawić na pół godziny do lodówki. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać trochę bułki tartej
– formować płaskie i okrągłe kotlety, panierować tartą bułką lub mąką
– smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub zrezygnować z niego

DSC_0026

DSC_0002

DSC_0022

9 Komentarze

  1. Zdecydowanie tak. Po upieczeniu odczekać kilka minut, bo na gorąco mogą być za miękkie

  2. Mam farsz, już teraz jest pyszny, ale czy kotlety można włożyć do piekarnika zamiast smażyć?

  3. Nie będą bardzo ścisłe, ale tez nie puree. Prawdopodobnie ziemniaki zbyt wodniste. Składniki były mielone czy miksowane?

  4. Jaka konsystencję powinny mieć te kotlety? U mnie wyszła konsystencja puree, tyle że w panierce

  5. Nie ma problemu sos to usmażone na patelni pieczarki z cebulą i szczyptą soli. Później dodaje natkę pietruszki i śmietanę sojową i tyle

  6. Paweł – ukłon – przepraszam za przechrzczenie na Przemka! Upał zrobił swoje i pod kopułą został jedynie wyschnięty, sklerotyczny orzeszek!
    Tak czy inaczej przepis świetny :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *