WERBKOWICKIE PLACKI Z SOCZEWICY
weganon 3 sierpnia 2018

DSC_0020

Moje skojarzenie z soczewicą? Pierwsze przygody z kuchnią roślinną, pierogi mamy i babci na Wigilię, niepowtarzalny smak. Gdy za każdym razem gotuję soczewicę, to powracają wspomnienia. To mój ulubiony strączek. Ma tak wiele zastosowań i mało, kto wie, że jest u nas uprawiana. Nazwa też jest nieodkryta a wskazuję kształt ziarna – soczewki :)

Soczewica powszechnie jest i była uprawiana na Lubelszczyźnie. Ma swoje miejsce w kuchni tego regionu. Szczególnie w powiecie hrubieszowskim, w gminie Werbkowice. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich, stworzyły coś wyjątkowego. Placki z soczewicy, które bardziej przypominają kotlety. Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Placki zawierają soczewice, ziemniaki, jajko, sól, pieprz i prażoną cebulkę. Prosty skład, smak niepowtarzalny. W okresie przed wojną, jak i w jej trakcie trwania, zastępowały mięso. Nie dziwne, bo smakiem przypominają klasyczne mielone. Podawane z sosem grzybowym i surówką z kiszonej kapusty.

Moja wersja różni się jedynie brakiem jajka. Jego brak nie zmienia smaku czy struktury. To świetna alternatywa dla wszelkich mięsnych kotletów. I co ważne, tania i o wiele zdrowsza :)

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 4 średnie mączysty ziemniaki
– 2 średnie cebule
– sól i pieprz do smaku
– tarta bułka lub dowolna mąką do panierowania

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i dokładnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Muszą być zimne i suche
– soczewice ugotować do miękkości, wystudzić i zmielić
– cebule drobno posiekać i zrumienić na oleju
– wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę odstawić na pół godziny do lodówki. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodać trochę bułki tartej
– formować płaskie i okrągłe kotlety, panierować tartą bułką lub mąką
– smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub zrezygnować z niego

DSC_0026

DSC_0002

DSC_0022

9 Komentarze

    1. Nie będą bardzo ścisłe, ale tez nie puree. Prawdopodobnie ziemniaki zbyt wodniste. Składniki były mielone czy miksowane?

  1. Paweł – ukłon – przepraszam za przechrzczenie na Przemka! Upał zrobił swoje i pod kopułą został jedynie wyschnięty, sklerotyczny orzeszek!
    Tak czy inaczej przepis świetny :)

    1. Nie ma problemu sos to usmażone na patelni pieczarki z cebulą i szczyptą soli. Później dodaje natkę pietruszki i śmietanę sojową i tyle

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany