WEGAŃSKIE MOSKOLE PODHALAŃSKIE
weganon 25 sierpnia 2018

DSC_0702

Są potrawy, które wpisały się w dane miejsca tak mocno, że nie sposób ich próbować gdzieś indziej. Zwyczajnie nie smakują tak, jak w danym regionie. Jedną z takich potraw są chyba moskole. Kojarzą się tylko z podhalańskimi karczmami i restauracjami. Są standardem w tych okolicach. Ich popularność można zrównać z oscypkami czy bryndzą.

Ich popularność nie wyszła poza granice gór i podgórza. Wielu moich znajomych nie zna tej potrawy, a raczej placka czy kotleta. Zawsze można zrobić samemu w domu. Są banalne w wykonaniu, tanie i idealne do obiadowych wariacji. Nie tylko po góralsku.

To teraz kilka słów o potrawie. Przywędrowała do nas wraz z jeńcami rosyjskimi w I Wojnie Światowej (stąd ich nazwa). Choć tak nie do końca. Składam różniły się dość znacznie. Były robione z mąki owsianej lub żytniej. Pieczone były na blachach, nad ogniskiem. Ten sposób, przypadł góralom do gustu. Zaczęli wypiekać swoje w domach. Recepturą przekazywali kolejnym pokoleniom. Dziś są bardzo popularne z Zakopanym i jego okolicach.

Klasyczne, składają się z ugotowanych ziemniaków, jajka, czasem kwaśnego mleka czy maślanki. Prosty skład i sposób wykonania. W wersji wegańskiej, kwaśne mleko zastąpiło zakwaszone octem jabłkowym, mleko sojowe. Tworzy się gęsta masa, przypominająca maślankę. Jajko nie jest konieczne. Z braku blachy nad paleniskiem, świetnie sprawdza się sucha patelnia. Z czym podawać? Te podhalańskie są podawane zazwyczaj w masłem czosnkowym lub bryndzą. Ja najbardziej lubię w chłodnym mlekiem sojowym lub owsianym i czosnkową margaryną :)

DSC_0713

SKŁADNIKI:

– około 1 kg ziemniaków
– 2 szklanki mąki pszennej, żytniej lub owsianej
– ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego
– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
– płaska łyżeczka soli
– ½ łyżeczka mielonego pieprzu

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, utłuc lub przepuścić przez maszynkę, wystudzić
– mleko wymieszać z octem i odstawić na 10 minut
– do ziemniaków dodać mleko, sól, pieprz i mąkę. Szybko wyrobić jednolite ciasto
– podzielić na 8 równych części, formować owalne kotlety o grubości około 1 cm
– smażyć na suchej patelni, kilka minut z każdej strony na złoto
– podawać z dowolnym sosem czosnkowym
– dobre na ciepło, zimno i odsmażane drugi raz

DSC_0709

DSC_0706

DSC_0711

1 Komentarze

  1. Witam serdecznie,
    Jestem pierwszy raz na Pana blogu i już znalazłam coś do wypróbowania. Wpisuje na listę: do zrobienia:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany