WEGAŃSKI KOŁACZ Z JAGŁAMI Z PERKOWIC
weganon 27 sierpnia 2018

DSC_0716

Bardzo duża część potraw regionalnych, jest wegetariańska. O ile wykluczenie jajek, czy zamiana mleka krowiego na roślinne, nie jest problemem, to z serem już jest. Nie zawsze roślinne zamienniki dają radę. Jednak są patenty, by smak np. tofu, był bliski twarogowi. W daniach słodkich należy dodać sok z cytryny i wanilię. W wytrawnych sok z kiszonych ogórków i nieaktywne płatki drożdżowe. Wiele osób nie lubi tofu. Można podzielić je na dwie grupy. Tych, którzy z założenia nie spróbują, bo kojarzy się z czymś obrzydliwym. Druga grupa trafiła na dania, w których tofu było zwyczajnie niesmaczne. Ten przepis pokaże, że tofu może stać się czymś wyjątkowym i niewyczuwalnym sojowo.

Perkowice, które położone są w gminie Biała Podlaska, to prawdziwa skarbnica dań regionalnych. Prężnie prezentowana na festiwalach smaku województwa lubelskiego, przez Pracownie Kulinariów Regionalnych. Tak też było w tym roku w Nałęczowie. Zaprezentowano nowy produkt, który wpisano w tym roku na Listę Produktów Tradycyjnych. To piękny i smaczny kołacz z jagłami. Jagłami określa się kaszę jaglaną. Wypiek składa się z ciasta drożdżowego i nadzienia. Nadzienie to biały ser, kasza jaglana i suszone śliwki. Farsz zawijany jest w ciasto i formowany w okrąg. Można również zrobić go w formie podkowy.

I tu wkracza kuchnia roślinna. Ciasto drożdżowe bez jajek, to norma. Sami wiecie, że wychodzi bez problemu. A jak z farszem? Połączenie kaszy jaglanej, suszonych śliwek, wanilii i cytrynowego tofu, to coś wyjątkowego. Musiałem się powstrzymywać by nie zjeść masy przed upieczeniem. Jest wybitnie twarogowa w smaku. Mam nadzieję, że Panie z Perkowic nie urwą mi głowy za ten przepis :)

DSC_0727

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej + 2 łyżki

– 50 g rozpuszczonej margaryny
– 50 g świeżych drożdży
– 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego
– 4 łyżki cukru

Farsz:
– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g

– 20 suszonych śliwek
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– sok z 1 cytryny
– ½ szklanki nierafinowanego cukru

Do posmarowania:
– 1/3 szklanki mleka sojowego

– 1 łyżka dowolnego cukru

WYKONANIE:

Nadzienie:
– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą, przełożyć do garnka. Dodać 1 szklankę wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 15 minut. Wystudzić

– tofu rozdrobnić w dłoniach, na drobne okruszki (nie malakserem i widelcem). Dodać sok z cytryny, kaszę, cukier, wanilię i drobno pokrojone śliwki. Wszystko dokładnie wymieszać

Do posmarowania:
– wymieszać mleko z cukrem

Ciasto:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut

– dodać mąkę i margarynę i wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, na grubość około 0,5 cm.
– nałożyć farsz i równomiernie rozprowadzić. Zwinąć w rulon. Nadać kształt podkowy, podwinąć pod ciasto końce (jak na zdjęciu), lub okrągły, sklejając dwa końce
– posmarować mlekiem z cukrem
– piec 20-25 minut w 180°C. Posypać pudrem

DSC_0723

DSC_0720

DSC_0728

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany