WARMIŃSKO-MAZURSKIE ROGALIKI ZIEMNIACZANE
weganon 6 sierpnia 2018

DSC_0130

Tak to bywa, kiedy przez długie lata przebywa się na Mazurach i Warmii i nie zna się kuchni, tego regionu. Kojarzy się głównie z rybami, produktami mlecznymi, miodem i skarbami runa leśnego. To jeden z najczystszych rejonów Polski. Pozbawiony wielkiego przemysłu. Tu mamy wypoczynek, piękne krajobrazy, lasy i łąki. Kuchnia regionalna oparta jest w większości o kuchnie Prus, czyli niemiecką. Wiele wieków zamieszkiwania przez Prusaków, przeniknęło do kuchni tego regionu. Przykładem mogą być gofry pruskie, które znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Jednym z tradycyjnych skarbów, są rogaliki ziemniaczane. Zaskoczeni? Nie dziwie się. Masa ziemniaczana, często zastępowała w wypiekach skrobie. Nadaje ona kruchości wypiekom. Inna funkcja, to powodowanie przedłużenia świeżości wypiekom. Przykładem mogą być pączki ziemniaczane.

Rogaliki ziemniaczane były nadziewane gęstymi marmoladami z owoców, które rosły w przydomowych sadach. Innym nadzieniem, była masa orzechowa z dodatkiem maku lub kasz. Ja poszedłem drogą pośrednią i zrobiłem nadzienie z masła orzechowego i powideł olenderskich. O tych ostatnich napisze przy okazji kuchni Mazowsza.

DSC_0167

DSC_0141

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 300 g (3 średnie ziemniaki) ugotowanych i wystudzonych ziemniaków

– 2,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– ½ szklanki dowolnego cukru
– 50 g miękkiej margaryny (użyłem Bio Alsan)
– 3 łyżki mleka sojowego
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
– 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)

– 3 łyżki dowolnego dżemu

Do posmarowania:
– 1/3 łyżki mleka sojowego

– 1 łyżka dowolnego cukru

WYKONANIE:

Nadzienie:
– wymieszać masło z dżemem i wstawić do lodówki na godzinę

Do posmarowania:
– wymieszać mleko z cukrem

Ciasto:
– ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto

– podzielić na 2 części
– podsypując mąką, cienko rozwałkować na kształt koła
– podzielić na 8 równych części (wyjdą trójkąty)
– nakładać nadzienie na szerszy koniec i rolować ku mniejszemu końcowi
– uformować rogalika, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– posmarować mlekiem z cukrem
– piec 25 minut w 180°C
– wystudzić i posypać pudrem

DSC_0119

DSC_0128

DSC_0142

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany