TARTA Z MUSEM DYNIOWO-KOKOSOWO-CZEKOLADOWYM
weganon 26 sierpnia 2018

DSC_0739

Robimy mały przerywnik w kuchni regionalnej. Spokojnie. Przepisów polskich będzie jeszcze sporo. Powracam do moich flagowych słodkości. Tarty z czekoladą. Mogę je wcinać każdego dnia. Ograniczenia są z wiadomego powodu :)

Mamy już pełnie sezonu dyniowego. W tym roku o wiele wcześniej. Trzeba korzystać, bo pewnie szybko znikną. Kupujcie, pieczcie, miksujcie i zamrażajcie. Poza sezonem, jak znalazł. Do hummusów, past, zup, słodkości.

Z tą tartą miałem pewien problem, a raczej z jej kremem. Najpierw mi się zważył, potem uformował w jedną kluchę. Myślałem, że nic z tego nie będzie. Okazało się, że jeden dodatek, sprawił cuda. Powstał wybitny w smaku mus. To przykład, kiedy można zamienić porażkę w sukces. Koniecznie na wierzchu, połóżcie kwaskowe owoce. Idealne będą maliny, jeżyny, wiśnie czy borówki. Kolejna tarta na blogu. Zapraszam do biesiadowania :)

DSC_0753

SKŁADNIKI:

Forma na tarte z wyjmowanym dnem o średnicy około 28 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka migdałów lub orzechów
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu), albo dowolnego dżemu

Na masę:
– 3 łyżki masła kokosowego (użyłem TEGO)

– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 200 g czekolady ok. 70%
– dowolny syrop do smaku lub cukier
– 1 łyżeczka cynamonu
– dowolne owoce na wierzch (maliny, borówki, jeżyny)

WYKONANIE:

Spód:
– migdały, słonecznik i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą

Masa:
– w garnku rozgrzać ½ szklankę mleka, aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia

– dodać masło kokosowe, wymieszać. Dodać mus dyniowy oraz pozostałą część mleka i dokładnie, szybko wymieszać, (jeśli masa nie jest jeszcze jednolita, to dodać trochę mleka)
– dodać cynamon i syrop do smaku
– wylać masę na spód, wyrównać wierzch, ułożyć owoce
– wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa będzie stała

DSC_0744

DSC_0757

DSC_0741

7 Komentarze

  1. Jaka piękna dekoracja tarty!! Koniecznie muszę ją zrobić. Bardzo lubię tarty i często testuję nowe smaki. Zwykle korzystam z przepisów z jakichś znanych blogów kulinarnych, np. Melvit.pl itp, ale takich tradycyjnych, regionalnych dań jeszcze nie próbowałam. :) Chyba czas to zmienić bo ochota naszła mnie okropna na spróbowanie tego cuda. :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany