SÓJKA MAZOWIECKA
weganon 11 sierpnia 2018

DSC_0037

Kolejna potrawa z Mazowsza. Tym razem z powiatu mińskiego, gminy Cegłów. Zawsze podziwiam miejscowości, które organizują festyny na cześć jakiejś potrawy. Cegłów ma swoje Święto Sójki Mazowieckiej. Nie chodzi tu o uczczenie znanego wszystkim ptaka. To święto pieczonych pierogów.

Sójki to pieczone, drożdżowe pierogi z farszem. Skórka ma być cienka, połyskująca i brązowa. Farsz z kiszonej kapusty, suszonych grzybów i kaszy jaglanej. Czasem z dodatkiem boczku czy smażonej cebuli. Są również wersje na słodko. Farsz wtedy jest z tartej marchii, maku i gotowanego ryżu. Innym razem dodawano buraki cukrowe.

Sójki muszą mieć spore rozmiary. Wycięty krążek powinien mieć około 15 cm średnicy. Ważne jest by dobrze skleić pieroga. Jeśli tego nie zrobicie, to podczas pieczenia otworzy się i farsz wyskoczy na zewnątrz. Warto posmarować wierzch, posłodzonym mlekiem. Wtedy skórka będzie połyskująca i brązowa. Po upieczeniu są twardawe. Trzeba odczekać kilka minut, by zmiękły. Takie są właśnie najlepsze. Miękkie i lekko ciepłe. Idealne do barszczu i nie tylko :)

DSC_0029

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej + 2 łyżki

– łyżeczka soli
– 25 g świeżych drożdży
– 1 szklanka ciepłej wody
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki bezsmakowego oleju

Nadzienie:
– około ½ kg kiszonej kapusty

– 1 garść suszonych grzybów
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– sól i pieprz do smaku
– 1 spora cebula

Do posmarowania:
– 1/3 szklanki mleka sojowego

– 1 łyżka dowolnego cukru

WYKONANIE:

Nadzienie:
– grzyby namoczyć przez godzinę w wodzie. Dodać do kapusty. Wymieszać. Dodać wodę z moczenia i gotować około godzinę na małym ogniu. Wystudzić i odcisnąć nadmiar płynu. Zmielić w maszynce

– kaszę kilkakrotnie przepłukać ciepłą wodą, włożyć do garnka, dodać szklankę wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut. Wystudzić
– cebule drobno pokroić, zrumienić na oleju
– połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku solą i pieprzem

Do posmarowania:
– wymieszać mleko z cukrem

Ciasto:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać ciepłą wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut

– dodać mąkę i olej i wyrabiać około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Podzielić na 2 części. Cienko rozwałkować (2-3 mm). Wykrawać krążki o średnicy około 15 cm (użyłem miseczki do zupy).
– nakładać sporą ilość farszu i dokładnie zlepić. Na początku jak zwykłe pierogi a potem zrobić ozdobną falbankę (jak na zdjęciu)
– posmarować mlekiem z cukrem
– piec 25 minut w 190°C

DSC_0026

DSC_0039

DSC_0031

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany