LUBUSKA MUSZTARDA DYNIOWA
weganon 29 sierpnia 2018

DSC_0858

To, że dynia jest uniwersalnym warzywem, każdy wie. Idealnie sprawdza się w daniach słodkich i wytrawnych. Można ją piec, gotować, robić przetwory. Do zup, ciast, deserów, sosów. Przy okazji jest bogactwem mikro- i makroelementów. Nie chłonie fosforu i azotanów z nawozów. Samo dobro w czystej postaci. Ma również zastosowanie w kuchni tradycyjnej regionalnej. Przykład poniżej :)

Dynia jest uprawiana powszechnie, na terenie całego kraju. Co roku pojawiają się nowe odmiany. Przeróżne kształty i smaki. W województwie lubuskim, jest pewien produkt, który wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych. Wytwarzana w gminie Szprotawa. Piękne okolice pełne losów, rezerwatów i gospodarstw rolnych. W niej wytwarzana jest miodowa musztarda dyniowa. Jeśli jej nie jedliście, to koniecznie musicie to nadrobić. To niepowtarzalny smak. Składa się z dyni, papryki, gorczycy, octu jabłkowego i miodu. Idealny dodatek do grillowanych dań, jak i smarowidło do pieczywa.

Moja wersja pozbawiona jest miodu. Zastąpiłem go miodkiem mniszkowym, który jest bardzo podobny w smaku do prawdziwego miodu. Możecie też użyć dowolnego syropu. Podobnie jest z musztardą. Możecie namoczyć ziarna gorczycy w occie lub użyć gotowej musztardy francuskiej. Gotowy produkt można za pasteryzować i mieć mały zapas na kolejne biesiadowania. Ważne jest, by użyć dyni o gęstym miąższu po upieczeniu. Idealna będzie Hokkaido, Blue Ballet czy Delica.

DSC_0842

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka musu z pieczonej dyni (Hokkaido, Blue Ballet lub Delica)
– 2 duże, czerwone papryki
– 2 łyżki białej i 1 łyżka czarnej gorczycy + ocet jabłkowy (można pominąć i wtedy dodać 3 łyżki musztardy francuskiej)
– sól i pieprz do smaku
– dowolny syrop do smaku

WYKONANIE:

– gorczycę zalać w naczyniu octem w ilości, by ją zakryć. Wstawić do lodówki na 12-24 godziny. Odcedzić, ale nie wylewać octu
– paprykę przepołowić, wyjąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do góry)
– piec do sczernienia skórki w temperaturze 220°C, funkcja grill w piekarniku
– wyjąć z piekarnika, włożyć do miski, szczelnie zamknąć folią i odstawić do wystygnięcia. Zdjąć skórkę
– paprykę zmiksować z gorczycą, dodać mus dyniowy i dokładnie wymieszać
– dodać sól, pieprz, syrop i ocet z moczenia gorczycy do smaku
– przechowywać w lodówce lub pasteryzować
– najlepsza jest mocno schłodzona

DSC_0857

DSC_0836

DSC_0846

3 Komentarze

  1. Zdjęcia tak energetyczne, że już od nich samych robi się cieplej w brzuszku:))
    Chyba najwyższy czas się wybrać na dyniowe łowy i zrobić zapasy na zimę.
    Pozdrawiam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany