ŁEMKOWSKIE PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY – FUCZKI
weganon 9 sierpnia 2018

DSC_0062

Kuchnia Bieszczad, to często dziedzictwo kulinarne Łemków i Bojków. Jest to kuchnia prosta, łatwa i bardzo smaczna. Korzystano z tego, co dała natura. Spożywano produkty z pól, łąk, lasów i przydomowych ogródków. Część z warzyw przerabiano na kiszonki. To jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. W kuchni polskiej, najlepszym przykładem jest kiszona kapusta. Jest ona szczególnie obecna w rejonach górskich.

Jedna z tradycyjnych potraw Podkarpacia, są placki z kapusty kiszonej, zwane fuczkami. Przygotowywane na dwa sposoby. Z kapusty surowej lub obgotowanej. Z dodatkiem mleka, lub jego mieszanki z wodą, mąki, kminku, cząbru i majeranku. Jest to bardzo prosta a zarazem smaczną potrawą. Alternatywą dla placków ziemniaczanych. Podawane są z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

Moja wersja jest na bazie kapusty świeżej. Placki mają więcej smaku. Ciasto nie zawiera jajka, jak w oryginale, ale nie wpłynęło to na smak. Zrobiłem do nich czosnkowo – koperkowy sos na bazie śmietany sojowej.

DSC_0054

SKŁADNIKI:

– 300 g kapusty kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 1 szklanka mąki owsianej, orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– ½ łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżeczka majeranku

WYKONANIE:

– mleko wymieszać z mąką, solą, pieprzem, kminkiem, cząbrem i majerankiem
– kapustę drobno posiekać i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać
– na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać łyżką masę i smażyć na rumiano z obu stron
– podawać ze śmietaną roślinną, sosem czosnkowym, sosem grzybowym

DSC_0077

DSC_0066

DSC_0083

11 Komentarze

  1. Dzień dobry, uwielbiam kapustę i chcę wypróbować te placuszki. Masa wyszła mi bardzo gęsta, czy tak ma być? Czy raczej powinna być lużna?

      1. Dziękuję za odpowiedź :) zrobiłam z mąki pół na pół pszennej i żytniej (uwielbiam żyto) i smażyłam prawie bez tłuszczu. Dla mnie pychota!!! Ale mąż zażyczył sobie smażenia zgodnie z tradycją :) więc dałam więcej tłuszczu – od razu smak był pełniejszy. Mleko robiłam sama i żeby było bardziej wartościowe, nie cedziłam tylko taką gestą śmietaną dodałam. Musiałam więc rozcieńczyć wodą. Rozumiem, że placki mają być niewielkie i cienkie? Te większe i grubsze były dość ciężkie, chyba że to sprawka mąki żytniej.
        Następnym razem zrobię stricte wg przepisu :) czyli mąka pszenna i mleko bez farfocli!
        Dziękuję za inspirację! Będę tu częściej zaglądać, wspaniałe polskie przepisy! Oby tak dalej :)

  2. Czy zwiększając ilość kapusty proporcjonalnie zwiększyć ilość pozostałych składników?
    Mniej więcej na ile porcji jest przepis? Jutro goście więc wolałabym żeby nie zabrakło
    Dziękuję i pozdrawiam!

    1. wszystko zależy od wielkości smażonych placków. Takich średnich wyszło 12 sztuk. Jeśli zwiększa się ilość jednego składnika to innych też trzeba

  3. Dzięki za kolejny super pomysł na obiad!:) ..i znowu uśmiech wywołująca nazwa dania:))
    Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany