ŁEMKOWSKIE PLACKI Z KISZONEJ KAPUSTY – FUCZKI
weganon 9 sierpnia 2018

DSC_0062

Kuchnia Bieszczad, to często dziedzictwo kulinarne Łemków i Bojków. Jest to kuchnia prosta, łatwa i bardzo smaczna. Korzystano z tego, co dała natura. Spożywano produkty z pól, łąk, lasów i przydomowych ogródków. Część z warzyw przerabiano na kiszonki. To jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. W kuchni polskiej, najlepszym przykładem jest kiszona kapusta. Jest ona szczególnie obecna w rejonach górskich.

Jedna z tradycyjnych potraw Podkarpacia, są placki z kapusty kiszonej, zwane fuczkami. Przygotowywane na dwa sposoby. Z kapusty surowej lub obgotowanej. Z dodatkiem mleka, lub jego mieszanki z wodą, mąki, kminku, cząbru i majeranku. Jest to bardzo prosta a zarazem smaczną potrawą. Alternatywą dla placków ziemniaczanych. Podawane są z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

Moja wersja jest na bazie kapusty świeżej. Placki mają więcej smaku. Ciasto nie zawiera jajka, jak w oryginale, ale nie wpłynęło to na smak. Zrobiłem do nich czosnkowo – koperkowy sos na bazie śmietany sojowej.

DSC_0054

SKŁADNIKI:

– 300 g kapusty kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 1 szklanka mąki owsianej, orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– ½ łyżeczki soli
– szczypta pieprzu
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 1 łyżeczka cząbru
– 1 łyżeczka majeranku

WYKONANIE:

– mleko wymieszać z mąką, solą, pieprzem, kminkiem, cząbrem i majerankiem
– kapustę drobno posiekać i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać
– na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać łyżką masę i smażyć na rumiano z obu stron
– podawać ze śmietaną roślinną, sosem czosnkowym, sosem grzybowym

DSC_0077

DSC_0066

DSC_0083

5 Komentarze

  1. Dzięki za kolejny super pomysł na obiad!:) ..i znowu uśmiech wywołująca nazwa dania:))
    Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany