KUKLE KASZUBSKIE
weganon 15 sierpnia 2018

DSC_0830

Kukle kaszubskie pierwszy raz widziałem, z 20 lat temu. Nawet nie wiedziałem, że tak się nazywały. Były serwowane w uczelnianym barku. Zawsze zastanawiało mnie, co to jest. Wielkie kule ciasta a w środku upieczone jabłko. Musiały minąć lata, by się przekonać o ich smaku. Czym są kukle? Opis mówi o chlebkach wypełnionych nadzieniami owocowymi. Najczęściej były to jabłka. Powstawały z resztek ciasta chlebowego. Nic nie mogło się zmarnować. Wkładano je do pieca, na kilka minut przed końcem pieczenia chleba. Przybierały różne kształty, zależne od nadzienia. Tradycja mówi, że dostawały je kobiety, na koniec żniw, oraz dzieci w podzięce za wypasanie gęsi.

Dziś kukle możecie również zakupić w niektórych piekarniach na Pomorzu. Współcześnie to całe jabłka z wydrążonym środkiem, napełnione masą z bakalii. Następnie oblepione ciastem drożdżowym i upieczone. Ważne by jabłka były twarde i kwaskowe. Najlepsza jest antonówka i szara reneta. Ja moje wypełniłem żurawiną, wymieszaną z kaszubską konfiturą żurawinową. Po upieczeniu, kukle można polać lukrem

DSC_0841

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej + 2 łyżki

– 4 łyżki cukru
– 30 gram drożdży
– ½ szklanki ciepłej wody
– ½ szklanki ciepłego mleka roślinnego

Środek:
– 8 średnich jabłek (twardych i kwaskowych)

– szklanka suszonej żurawiny
– płaska łyżeczka cynamonu
– 1-2 łyżeczki konfitury żurawinowej lub innej

Do posmarowania:
– 1/3 szklanki mleka roślinnego

– 1 łyżka cukru

WYKONANIE:

– z jabłek wydrążyć środek (nie przecinać ich na połowę), za pomocą specjalnego urządzenia do wydrążania lub ostrym nożykiem (robimy komin)
– żurawinę mieszamy z cynamonem i konfiturą. Napełniamy otwór jabłka na ścisk. Jabłek nie obieramy
– do miski wlać wodę, mleko, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać, szczelnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
– dodać mąkę. Wyrabiać ciasto kilka minut. Umieścić w misce, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
– ponownie chwilę wyrobić
– ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą część wałkować na blacie nadając okrągłą formę. Układać na środku jabłko i sklejać dokładnie brzegi. Ułożyć sklejeniem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
– posmarować mlekiem z cukrem
– piec 30 minut w 180°C

DSC_0835

DSC_0831

5 Komentarze

  1. a ja mam zamrożone jabłka w całości i wydrążone, ciekawe czy z takich jabłek też wyjdą kukle. zaryzykuję i zrobię )))

  2. Będzie coś z wielkopolski? Mam wrażenie,że jesteśmy często pomijani,jeśli chodzi o regionalne potrawy,a u nas nie tylko pyry z gzikiem :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany