KUJAWSKIE PĄCZKI DYNIOWO-ZIEMNIACZANE
weganon 21 sierpnia 2018

DSC_0592

Choć ten przepis, powinien się pojawić na tłusty czwartek, to słodkości nigdy za wiele. Na blogu są już pączki dyniowe, pieczone i smażone. Nie było jednak przepisu tradycyjnego i regionalnego. Użycie ziemniaków czy dyni, nie jest czymś wyjątkowym. Już w kulinarnych książkach przedwojennych, używano tych składników. Nadawały wilgotności, przedłużały świeżość i były składnikiem kryzysowym. W czasach, gdy o jajka było trudno, to ziemniaki lub dynia, je zastępowały.

Kujawskie pączki ziemniaczano – dyniowe, takie właśnie są. Choć w oryginalnym przepisie są jajka, to nie są w takich ilościach, jak w tych tradycyjnych. To właśnie ziemniaki i dynia dają tą teksturę, co jajka. Pączki są niesamowicie żółte (zależy od rodzaju dyni), miękkie i puszyste. Są popularne na Kujawach. Smażone w karnawale, na wesela, dni lata, festiwale smaku, dożynki i odpusty. Nadziewane konfiturą z płatków róży.

Powiem Wam jedno. Smakują jak pączki babci. Ich zapach rozchodził się po całym domu. Podobnie jak w oryginale, nie polewałem ich lukrem a odtoczyłem w nierafinowanym cukrze pudrze. Nadziałem dżemem z żurawiny, truskawki i czarnej porzeczki. Kolejna porcja będzie jeszcze przed tłustym czwartkiem, bo tyle to ja nie wytrzymam :)

DSC_0597

SKŁADNIKI:

– ½ kg ziemniaków
– ½ szklanki musu dyniowego (przepis TU, użyłem z dyni hokkaido)
– około 5 szklanek mąki pszennej uniwersalnej
– 50 g drożdży
– 4 łyżki cukru
– 1/3 szklanki mleka sojowego
– 2 łyżki spirytusu lub octu
– dowolny dżem do nadziewania
– 50 g margaryny
– olej do smażenia
– cukier puder do obtoczenia

WYKONANIE:

– ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić, przecisnąć gorące przez praskę. Dodać mus dyniowy i dokładnie wymieszać
– do miski wlać mleko (nie musi być ciepłe), dodać cukier, wkruszyć drożdże i dodać połowę ciepłej masy dyniowo – ziemniaczanej. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– mąkę wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Dodać zaczyn, resztę masy ziemniaczano – dyniowej i spirytus. Wyrabiać minimum 8 minut. Jeśli masa będzie kleiła się do rąk, to dodać trochę mąki (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków i gęstości musu dyniowego)
– ciasto włożyć do dużej miski, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– ponownie wyrobić ciasto, podzielić na mniejsze kawałki, rozpłaszczać dłońmi na grubość około 1 cm. Wykrawać krążki, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce
– rozgrzać olej do temperatury około 180°C, delikatnie zdejmować pączki z papieru, wkładać po 3 pączki i smażyć z obu stron na rumiano
– układać na ręczniku papierowym do ostygnięcia
– nadziewać dżemem, obtaczać w pudrze

DSC_0591

DSC_0601

DSC_0586

5 Komentarze

  1. Ojej ojej:) ..no lepiej nie podawaj takich przepisów i taaakich smacznych zdjęć!!! Bo człowiek już zajada w wyobraźni:) …a czy nie można by zdobyć takich gotowych pączków od Ciebie w jakiś magiczny bądź całkiem przyziemny sposób?:))
    Pozdrawiam cieplutko:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany