KRESOWE KAKORY Z MARCHEWKĄ
weganon 17 sierpnia 2018

DSC_0130

Odwiedzanie festiwali smaków, daje możliwość poznania kuchni regionalnej. Większość z tych dań jest w wersji mięsnej czy wegetariańskiej. Zdarzają się jednak i wegańskie przysmaki. Nie mam na myśli, dżemów, soków czy innych przetworów. Są w kuchni polskiej i wegańskie przysmaki. Przykładem mogą być kresowe kakory z marchewką. Stały się hitem tegorocznego Lubelskiego Dziedzictwa Kulinarnego i zostały nominowane do nagrody PERŁA 2018.

Kakory znane są szerzej w kuchni Podlasia. Bliskie sąsiedztwo z Litwą, dało Suwalszczyźnie, ziemniaczane przysmaki. Te podlaskie są z nadzieniem z soczewicy i często nazywane soczewiakami. Trwają odwieczne spory między soczewiakami a kakorami. Jedni twierdzą, że soczewiaki są z ciasta ziemniaczanego a kakory drożdżowego. Inni twierdzą, że powinny być pieczone a drudzy, że smażone. Sporów nie ma końca. Ten przepis inspirowany jest przepisem od Pań z Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego. Skoro one nazwały tak te pierogi, to ja nie będę dyskutował. Wiedzą lepiej :)

Kuchnia kresowa Lubelszczyzny, to często potrawy z pogranicza Białorusi i Ukrainy. Wieloletnie migracje społeczności, przynosiły ze sobą również kulturę i kuchnię regionalną. Kakory kresowe, różnią się od tych litewskich nadzieniem. Stanowi je gotowana i starta marchewka, wraz z duszoną cebulą. Są pieczone. W 100% wegańskie. Pieczone są smaczne, ale jeszcze lepsze odsmażane :)

DSC_0133

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– około 1 kg ziemniaków

– 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
– sól i pieprz do smaku

Farsz:
– 3 spore marchewki

– 2 cebule
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, marchewkę dokładnie umyć. Ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić
– ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę
– marchewkę zetrzeć na dużych oczkach
– cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju wraz ze szczyptą soli. Połączyć z marchewką, majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– ziemniaki wymieszać w mąką. Dodać do smaku sól i pieprz. Nie wyrabiać zbyt długo masy, gdyż ziemniaki rzedną i trzeba dodać więcej mąki
– masę podzielić na 12 równych części
– zwilżyć wodą dłonie i rozklepać masę na placek o grubości kilku mm
– nakładać na środek farsz i zlepiać. Robić to ostrożnie, bo nie jest to ciasto pierogowe. Zlepić dokładnie, by nie było widać farszu
– pierogi układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 40 minut w 180°C tj. do czasu zrumienienia wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika, chwile odczekać, aż lekko stwardnieją

DSC_0139

DSC_0127

DSC_0131

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany