SZARLOTKA INACZEJ
weganon 13 lipca 2018

DSC_0092

Lipiec to pora na pierwsze jabłka. Te najlepsze to papierówki. Kruche, miękkie i lekko kwaskowe. Idealne do ciast, naleśników czy placków. Na kompoty i dżemy oraz wszelkie desery. Trzeba szybko korzystać, bo niebawem znikną.

Przepisów na ciasta z jabłkami, jest całe mnóstwo. Na kruchym cieście, biszkoptowym, drożdżowym itd. Jabłka tarte na grubych oczkach lub małych. W plasterkach, duszone, w średnią kostkę. Z rodzynkami, żurawiną, cynamonem, wanilią. Na ciepło i zimno. Z lodami, sosem waniliowym. Opcji jest o wiele więcej. Na blogu znajdziecie kilka wersji popularnego ciasta z jabłkami.

Kolejna propozycja jest odmienna i dość wyjątkowa. Jabłka nie są tarte czy wcześniej duszone. Są w połówkach. To znacznie szybsza i prosta wersja. Nie oznacza to, że gorsza. Nawet uważam, że jest jedną z moich ulubionych. Idealna na ciepło i na zimno.

DSC_0111

SKŁADNIKI:

– 8 małych jabłek (w tym przypadku papierówek)
– 3,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 2 łyżki śmietany sojowej (przepis TU)
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru pudru (użyłem kokosowego)
– 250 g roślinnej margaryny
– cynamon

WYKONANIE:

– jabłka obrać, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne
– miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać śmietanę i mieszać jeszcze chwile
– dodać mąkę i szybko wyrobić ciasto (zbyt długie wyrabianie wyzwala gluten i ciasto jest twarde)
-ciasto podzielić na 2 części (ok. 40 i 60%)
– mniejszą część rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 0,5 cm. Ułożyć jabłka w niewielkiej odległości. Wierzch jabłek posypać cynamonem
– drugą część również rozwałkować cienko i za pomocą wałka, przenieść na jabłka. Nie ma potrzeby wciskania ciasta pomiędzy połówkami jabłek
– brzegi dokładnie zlepić, odciąć nadmiar ciasta i zlepić widelcem
– z nadmiaru ciasta można zrobić listki
– wierzch posmarować posłodzonym mlekiem sojowym
– piec 30 minut w 180°C na dolnej (nie na samym dole) półce. Grzanie góra/ dół

DSC_0076

DSC_0103

DSC_0104

5 Komentarze

  1. wspaniały przepis! czym mogę zastąpić mąkę orkiszowa? niestety jestem na calkowicie bezglutenowej diecie, a chciałabym aby jednak ciasto troszkę wyrosło dziękuje

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany