ORKISZOWY CHLEBEK OWOCOWY
weganon 16 lipca 2018

DSC_0017

Bananowy, cukiniowy, dyniowy i jeszcze wiele innych. Chlebki na słodko, zawładnęły kuchnią roślinną i nie tylko. Popularne w każdym kraju. Proste w wykonaniu. Idealne na podwieczorek, piknik, do szkoły i jako słodka przekąska w podróży. Puszyste, wilgotne i długo świeże. Gdy czerstwieją (jeśli zdążą), to moczone w mleku roślinnym i wcinane.

Uwielbiam mąkę orkiszową. Jest zdecydowanie lepsza od pszenicy. Zawiera gluten, ale w bardziej przyswajalnej formie. W sklepach możecie dostać mąkę tortową lub razowe. Ta pierwsza idealna jest do biszkoptów, muffinek, placków. Razowa do chlebów, zapiekanek czy naleśników. W tym przepisie jest właśnie tortowa.

Do przygotowania można użyć dowolnych owoców. Ja wziąłem morele, maliny i borówki. Ciasto jest z rodzaju biszkoptowych. Sukces w tego typu ciastach to krótkie mieszanie składników. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Długie mieszanie powoduje, że staje się zbite i zakalcowate. Pamiętajcie o tym :)

DSC_0007

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej tortowej
– ¾ szklanki dowolnego cukru nierafinowanego
– 1,5 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– 1 łyżeczka sody
– 1/3 szklanki dowolnego, bezsmakowego oleju
– 1 płaska łyżeczka kurkumy
– 1 szklanka malin
– 1 szklanka borówek
– 4 małe morele

WYKONANIE:

– mąkę przesiać z sodą, dodać kurkumę i cukier i wymieszać
– do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut, dodać olej i wymieszać. Dodać do suchych składników. Wymieszać dokładnie, ale szybko (kilka sekund)
– foremkę o wymiarach 10 na 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia
– wylać połowę ciasta, wysypać połowę malin i borówek. Następnie wylać resztę ciasta. Ułożyć resztę owoców orać przepołowione morele
– piec w 175°C, 50 minut (do suchego patyczka), grzanie góra/dół, dolna półka (nie na samym dole)

DSC_0027

DSC_0038

DSC_0025

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany