LECZO Z JARMUŻEM I CZERWONĄ SOCZEWICĄ
weganon 31 lipca 2018

DSC_0326

Gdy pojawiają się pierwsze cukinie, papryki i młode cebule, czas na leczo. Sycące danie, które jest obecne, niemalże w każdym domu. Technik i składników jest tyle, co przygotowujących. Jedni obsmażają każdy ze składników. Inni tylko duszą z odrobiną wody. Jedne są gęste a inne przypominają zupy. Co do składników, to obowiązkowa jest cebula, pomidory i papryka. Resztę ingrediencji to dowolność. Cukinia, kabaczek, czasem dynia. W wersji wegańskiej lub z kiełbasą. Podawane z chlebem, ziemniakami, czasem ryżem czy kaszą. Przyprawy to ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i czasem majeranek.

Tak wygląda klasyka. I smakuje zawsze wyjątkowo. Jednak czasem robimy pewne zmiany. Dodajemy to, co mamy w lodówce. Takie leczo na winie, czyli co się nawinie to do gara. Podobnie jest z tym. Oprócz podstawowych składników, jest jarmuż i czerwona soczewica. Czy zmieniają smak? Nie. Jarmuż daje nam bogactwo składników odżywczych a soczewica zapewnia białko i zagęszcza całość. Kolejne wersje będą z grzybami, bakłażanem czy kabaczkiem :)

DSC_0344

SKŁADNIKI:

– 2 średnie cukinie
– 3 kolorowe papryki
– 3 średnie cebule
– 4-5 liści jarmużu
– ½ szklanka czerwonej soczewicy
– 6 średnich pomidorów
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki

– 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– sól, pieprz i wędzona papryka do smaku

WYKONANIE:

– paprykę, cebulę i cukinie, pokroić w średnią kostkę. Każdy składnik podsmażyć na oleju. Przenieść do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i szklankę wody
– jarmuż drobno posiekać, dodać do garnka wraz z soczewicą. Przykryć garnek i gotować na małym ogniu aż składniki będą miękkie
– pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do garnka. Gotować bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną i odparuje większość płynu
– dodać przyprawy i doprawić do smaku

DSC_0328

DSC_0349

DSC_0346

1 Komentarze

  1. Leczo wygląda baaardzo zachęcająco! Nie wpadłabym na to, żeby dodać do niego jarmuż, ale coś mi mówi, że będzie pyszne :) Na pewno wypróbuję przepis.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany