CIASTKA „1 SZKLANKA” :)
weganon 4 lipca 2018

DSC_0024

Pewnie zastanawiacie się, jak powstają przepisy na bloga. Długo by pisać, ale powstają z potrzeby zaspokojenia mojego apetytu, chęci podzielenia się z Wami, pokazania, że można, że łatwo, że każdy może. Część potraw jest z tzw. spontana. Otwieram szafkę, patrzę, co mam, małe zawirowanie w głowie i gotowe. W trakcie czasem zmieniam zaplanowany przepis. Jak pewnie zdążyliście zauważyć, ilości są lekko hurtowe :) Inaczej nie umie, ale spokojnie. Nie wyrzucam jedzenia. Chętnie się dziele z innymi :)

Wracając do przepisu. To właśnie przykład spontana. Wybieram się na urlop i lubię coś przegryźć w trakcie podróży. Oczywiście są buły ze smarowidłem i warzywami, no i coś słodkiego. Zadnie słoiki, tylko coś lekkiego w przewozie. Najlepsze są muffiny i ciacha. Zapakowane w pudełko, łatwe do przewiezienia. Pewnie zastanawia Was nazwa przepisu. Otóż wszystkiego, no prawie wszystkiego jest po 1 szklance. Otwarta szafka i po 1 szklance składników. Malakser w robocie i gotowe. Ciastka wyszły mega orzechowe. Dzięki sodzie i octowi, są puszyste i miękkie. Takie lubię najbardziej. Z podanej porcji otrzymacie 15 mega ciach. Takie jak w różnych kawiarniach, tylko koszt nie jest taki jak w nich. 7-8 zyla za ciasto to lekka przesada 😉

DSC_0004

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka migdałów
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
– 1 szklanka nerkowców
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 szklanka suszonej żurawiny
– 1 szklanka suszonych śliwek
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– ½ szklanka dowolnego nierafinowanego cukru (użyłem kokosowego)

WYKONANIE:

– migdały, płatki, nerkowce, orzechy ziemne i pestki zmielić na drobne okruszki w malakserze. Wymieszać z sodą, cukrem i cynamonem
– śliwki i żurawinę zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Dodać masło i ocet. Całość zblendować. Nie musi być bardzo dokładnie
– dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać
– na blachę położyć papier do pieczenia. Nakładać masę (użyłem gałkownicy do lodów), rozprowadzić wilgotnym widelcem na grubość około 0,5-1 cm
– piec 12 minut w 175°C. Góra/dół, środkowa półka

DSC_0033

DSC_0007

DSC_0015

10 Komentarze

  1. Poezja smaku!
    Chociaż rozpadają mi się ale to chyba ze względu na zbyt dużą ilość masła (i to zwykłego roślinnego) i mogłam spokojnie zmniejszyć ilość cukru, to stwierdzam iż nigdy nie jadłam pyszniejszych ciastek :) moje kubki smakowe są pod ogromnym wrażeniem.

  2. One się same rozleją czyctrzeba je spłaszczyć? Bo jak rozlewają na wielkoludy to rozumiem, że spory odstęp muszą mieć?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany