CIASTKA „1 SZKLANKA” :)
weganon 4 lipca 2018

DSC_0024

Pewnie zastanawiacie się, jak powstają przepisy na bloga. Długo by pisać, ale powstają z potrzeby zaspokojenia mojego apetytu, chęci podzielenia się z Wami, pokazania, że można, że łatwo, że każdy może. Część potraw jest z tzw. spontana. Otwieram szafkę, patrzę, co mam, małe zawirowanie w głowie i gotowe. W trakcie czasem zmieniam zaplanowany przepis. Jak pewnie zdążyliście zauważyć, ilości są lekko hurtowe :) Inaczej nie umie, ale spokojnie. Nie wyrzucam jedzenia. Chętnie się dziele z innymi :)

Wracając do przepisu. To właśnie przykład spontana. Wybieram się na urlop i lubię coś przegryźć w trakcie podróży. Oczywiście są buły ze smarowidłem i warzywami, no i coś słodkiego. Zadnie słoiki, tylko coś lekkiego w przewozie. Najlepsze są muffiny i ciacha. Zapakowane w pudełko, łatwe do przewiezienia. Pewnie zastanawia Was nazwa przepisu. Otóż wszystkiego, no prawie wszystkiego jest po 1 szklance. Otwarta szafka i po 1 szklance składników. Malakser w robocie i gotowe. Ciastka wyszły mega orzechowe. Dzięki sodzie i octowi, są puszyste i miękkie. Takie lubię najbardziej. Z podanej porcji otrzymacie 15 mega ciach. Takie jak w różnych kawiarniach, tylko koszt nie jest taki jak w nich. 7-8 zyla za ciasto to lekka przesada 😉

DSC_0004

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka migdałów
– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
– 1 szklanka nerkowców
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka płatków owsianych zwykłych lub górskich
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 szklanka suszonej żurawiny
– 1 szklanka suszonych śliwek
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– ½ szklanka dowolnego nierafinowanego cukru (użyłem kokosowego)

WYKONANIE:

– migdały, płatki, nerkowce, orzechy ziemne i pestki zmielić na drobne okruszki w malakserze. Wymieszać z sodą, cukrem i cynamonem
– śliwki i żurawinę zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Dodać masło i ocet. Całość zblendować. Nie musi być bardzo dokładnie
– dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać
– na blachę położyć papier do pieczenia. Nakładać masę (użyłem gałkownicy do lodów), rozprowadzić wilgotnym widelcem na grubość około 0,5-1 cm
– piec 12 minut w 175°C. Góra/dół, środkowa półka

DSC_0033

DSC_0007

DSC_0015

5 Komentarze

  1. One się same rozleją czyctrzeba je spłaszczyć? Bo jak rozlewają na wielkoludy to rozumiem, że spory odstęp muszą mieć?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany