CHŁODNIK Z MAŁOSOLNYMI I KALAREPĄ
weganon 1 lipca 2018

DSC_0067

Chłodnikowych propozycji ciąg dalszy. Lubię łamać schematy i stereotypy żywieniowy. Nie oznacza to jednak, że odrzucam znane i domowe potrawy. Czasem je podkręcam innym składnikiem czy zmieniam formę przygotowania. Wiele zależy od tego, co mam w domu czy choćby od pory roku. To składniki rządzą kuchnią.

O chłodnikach pisałem przy okazji okroszki. Te najbardziej znane są na bazie ogórków, rzodkiewki, kopru i buraków. Z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Nie twierdzę, że to kiepski skład. Jednak warto czasem coś zmienić. Dodać nowego. Poszukać nieznanych smaków.

Moje zmiany okazały się trafione. Dodatek ogórków małosolnych zamiast zielonych, kalarepy, mięty, bazylii i młodej dymki to strzał w 10. Wyrazisty smak, lekko ostry. Żadna nudna zupa. Idealny na zimno z ziemniakami lub bez. Co można jeszcze dodać? Wszystko zależy od Was.

DSC_0083

SKŁADNIKI:

– 500 ml naturalnego jogurtu sojowego
– 1 spory upieczony burak
– 1 kalarepa
– 3 ogórki małosolne
– 5 rzodkiewek
– 2-3 młode dymki
– mały pęczek koperku
– garść liści bazylii
– 10-15 liści mięty
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– buraka, kalarepę, ogórki i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
– koperek, miętę i bazylię drobno posiekać
– wszystkie składniki umieścić w misce. Dodać jogurt, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
– jeśli wolicie mniej gęste chłodniki, to można dodać mleka sojowego
– wstawić do lodówki na kilka godzin

DSC_0073

DSC_0076

DSC_0070

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany