ZIELONY PASZTET Z MŁODYMI MARCHEWKAMI
weganon 24 czerwca 2018

DSC_0118

I kolejny przepis z cavolo nero. Tym razem w zielonym pasztecie i zatopionymi w nim, młodymi marchewkami. Nie będę się rozpisywał na temat wegańskich pasztetów, bo już jest ich tyle, że można napisać książkę :)

Wiosenne pasztety powinny być zielone. Pełne ziół, młodych warzyw i strączków. Białko to podstawa. By zachować kolor, najlepiej użyć jasnych lub zielnych ziarenek. Ciecierzyca, biała fasola, groszek lub bób. Możliwości jest wiele. Prócz tego por, liście cavolo nero lub jarmużu, liście botwiny. Do środka można dać oliwki, wiśnie a nawet borówki. Ja dodałem młode, małe marchewki. Uwielbiam ich smak. Fajnie się prezentują po przekrojeniu i uzupełniają smak pasztetu. Podobnie można dodać młode buraki lub strączki fasolki szparagowej.

Pasztet można wcinać na ciepło, jako pieczeń. Z dodatkiem pesto, sosu chrzanowego, pomidorowego lub świeżymi owocami. Do tego groszkowe puree i mamy solidną dawkę żelaza :)

DSC_0122

SKŁADNIKI:

– 5 liści cavolo nero
– 1 spory por
– 2 średnie młode cebule
– 8 małych młodych marchewek z nacią
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– 1 łyżka majeranku
– 1 szklanka tartej bułki lub zmielonych pestek dyni, pestek słonecznika
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem TEJ)

WYKONANIE:

– marchewki ugotować w lekko osolonej wodzie
– pora, cavolo nero i cebulę pokroić w plasterki. Włożyć na rozgrzaną oliwę i dusić na niewielkim ogniu z liśćmi laurowymi i zielem oraz szczyptą soli. Po kilku minutach, dodać ½ szklankę wody i dusić do miękkości. Wyjąć liście laurowe i ziele
– zawartość patelni przenieść do miski, dodać ciecierzycę i dokładnie zmiksować blenderem
– dodać bułkę, chlorelle, kozieradkę, majeranek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 10 na 30 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką
– wyłożyć połowę masy, ułożyć marchewki i przykryć resztą masy
– piec 45-50 minut w 180°C. Wystudzić lub jeść na ciepło

DSC_0074

DSC_0136

DSC_0134

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany