TARTA Z KREMEM CZEKOLADOWO-FASOLOWYM
weganon 7 czerwca 2018

DSC_0051

Wczoraj był przepis na pasztet z fasoli wrzawskiej. Dziś kolejna odsłona strączkowej królowej. Tym razem na słodko. Fasola w deserach? Niejedni złapią się za głowę. Nie będą to na pewno weganie. Szeroko stosujemy strączki na słodko. Stanowią idealne wypełnienie, mają świetną strukturę. A co ze smakiem? Bez problemu maskowany czekoladą, kakao, korzennymi przyprawami czy wanilią. Czy strączki w słodkościach to wymysł naszych czasów? Zdecydowanie nie.

W czasach II wojny Światowej, kiedy brakowało zbóż i mąki, królowała biała fasola. Była idealnym zastępnikiem w wypiekach. Dodatek jaj, cukru i dodatków, powodowało powstanie wyjątkowego ciasta. Klasyką jest oczywiście tort z białej fasoli. Chętnie robiony przez nasz babki. Obecnie serwowany z okazji wydarzeń kulinarnych w regionach uprawy fasoli. Oprócz ciast, fasola jest dodawana do mas, do przekładania biszkoptów, kremów czekoladowych itp. W mojej książce pojawił się krem na bazie fasoli, migdałów i kokosa. Idealny z dodatkiem wanilii czy soku z cytryny. Pełen smaku, błonnika i pełnowartościowego białka.

A w jakiej formie jest z tej tarcie? Idealnie kremowej masy z dodatkiem czekolady i zmiksowanych truskawek. Krem jest bardzo sycący. Już nie raz pisałem, ze roślinne desery są bardzo odżywcze. Są uzupełnieniem pozostałych posiłków. To je wyróżnia od klasyki. Nie są często pustymi kaloriami. Przetwarzajcie i eksperymentujcie z fasolą. To nasz skarb narodowy. Cenny smakowo i składnikowo.

DSC_0065

SKŁADNIKI:

Forma na tartę z wyjmowanym dnem, wymiary 10 na 30 cm
Na spód:
– 1 migdałów

– 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu)

Na masę:
– 200 g czekolady ok. 70%

– 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (przygotowanie wg poprzedniego przepisu)
– 5 średnich truskawek
– 2 łyżeczki cynamonu
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu)
– do ozdoby truskawki, maliny, borówki

WYKONANIE:

Spód:
– orzechy i migdały zmielić np. malakserem na drobne okruszki

– dodać cynamon. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą

Masa:
– zmiksować truskawki, dodać fasole i ponownie miksować np. blenderem na gładko

– przenieść do garnka i podgrzać aż masa zacznie parować. Wyłączyć grzanie
– dodać połamaną czekoladę, cynamon i syrop do smaku. Wymieszać do rozpuszczenia
– masę wylać na spód. Ułożyć owoce
– włożyć do lodówki aż masa stężeje

DSC_0060

DSC_0045

DSC_0063

10 Komentarze

    1. fasolę zalać zimną wodą z dodatkiem sody (płaska łyżka sody na 1 litr wody). Moczyć około 8 godzin. Wylać wodę, dokładnie przepłukać zimną. Wsypać do garnka. Zalać dużą ilością zimnej wody i gotować do miękkości. Pierwsze pół godziny bez przykrywki. Zbierać szumowiny. To tyle :)

  1. Mam obawy czy mój blender da radę fasoli;) No aż ciekawi mnie ten smak, jeszcze nie miałam okazji jeść takiego zestawienia:) Pozdrawiam!

  2. Dzień dobry ☺
    Jaka ilość migdałów ma być użyta? W przepisie jest napisane „1 migdałów” – chodzi może o 1 szklankę migdałów?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam i życzę miłego dnia ☺

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany