PIEROGI Z BOBEM I ZIEMNIAKAMI
weganon 27 czerwca 2018

DSC_0466

Nie wiem czy wiecie, ale w polskiej, tradycyjnej kuchni, jest sporo wegańskich dań. I nie mam tu na myśli klusek śląskich, pierogów z kapustą i grzybami, barszczu czy soczewiaków. W różnych zakątkach kraju, są potrawy, które znane są wąskiemu gronu. Jedne figurują na liści produktów tradycyjnych. Inne chronione są znakiem UE. Gdy przejrzycie dokładnie, to znajdziecie wegańskie perełki. Jedną z nich są pierogi z bobem :)

Kiedy będziecie w okolicach Opola Lubelskiego a dokładnie w miejscowości Karczmiska, koniecznie zasmakujcie wyjątkowych pierogów. Farsz z bobu, ziemniaków i duszonej cebulki. Wyjątkowe w smaku. Możecie je spotkać pod nazwą „Pierogi z bobrem”, tak, bowiem nazywany jest tam strączek. Uprawa bobu jest od wielu pokoleń. Rolnicy wrzucali nasiona miedzy kartofle (praktyczne wykorzystanie przestrzeni). Pierogi są tak wyjątkowe, że w 2014 roku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Każda z gospodyń ma swój tajemny przepis. Zarówno na ciasto i farsz. Jedne dodają jajko do ciasta a inne pomijają. U jednych gotowe pierogi polewa się stopionymi skwarkami a u innych prażoną cebulką. Moje są oczywiście 100% wegańskie i pewnie też takowe królują w Karczmiskach :)

DSC_0431

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej uniwersalnej

– 1 szklanka i troszkę gorącej wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:
– ½ kg bobu

– 1 kg ziemniaków
– 3 średnie cebule
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Farsz:
– Ziemniaki i bób ugotować do miękkości. Wystudzić i zmielić (nie ma potrzeby obierania bobu)

– cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić wraz z solą i majerankiem na oleju
– połączyć składniki farszu i doprawić do smaku solą i pieprzem

Ciasto:
– sól wymieszać z mąką. Dodać szklankę gorącej wody i wyrobić ciasto. W zależności od mąki, możliwe, że potrzeba będzie więcej wody

– ma powstać miękkie i elastyczne ciasto
– ciasto wałkować cienko, wykrawać kółka. Nakładać farsz i sklejać
– gotować około minuty od wypłynięcia w osolonej wodzie
– podawać z duszoną cebulką. Pyszne są też odsmażane :)

DSC_0444

DSC_0459

DSC_0449

8 Komentarze

  1. Robiłam już min kotlety z bobem i inne cuda na kiju ,ale pierogów jeszcze nie , o niedopatrzenie moje , chcę takie pierogi 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany