ORZECHOWE BROWNIE Z MALINAMI I OCTEM BALSAMICZNYM
weganon 25 czerwca 2018

DSC_0099

Kiedy robiłem blondie, wpadł mi pomysł by zrobić podobne w składzie brownie. I rzeczywiście jest bardzo podobne w ingrediencje, ale smak z goła odmienny. I nie mam na myśli dodatku tylko czekolady. To gęsty i słodkawy ocet balsamiczny, gra pierwsze skrzypce.

Wszystkim jest znane połączenie gęstego, ciemnego jak smoła octu balsamicznego z burakami, truskawkami czy pomidorami. Jego dość silny i specyficzny smak, jest znany nie tylko we Włoszech. W Polsce też jest lubiany. Rzadko jednak wykorzystywany w słodkościach. A szkoda, bo pasuje do nich idealnie. Nie tylko spulchnia ciasto wraz z sodą. Jeśli dodacie gęstego i słodkiego, to będziemy mieli lekko karmelowy smak.

W połączeniu z czekoladą, masłem orzechowym i malinami to eksplozja smaku. Jeśli lubicie brownie ciągnące to pieczcie krócej. Ja właśnie takie uwielbiam :)

DSC_0102

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 3 łyżki octu balsamicznego (najlepiej gęstego)
– 1 łyżeczka sody
– 100 g czekolady ok. 70%
– ¾ szklanki cukru kokosowego lub innego nierafinowanego
– ½ szklanki tahini (użyłem TEJ)
– 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– duży pojemnik malin

WYKONANIE:

– w misce wymieszać mąkę i sodę
– w garnku wymieszać dokładnie mleko z masłem i tahini. Podgrzać aż zacznie parować. Dodać ocet i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia
– Przenieść do suchych i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i ułożyć maliny
– piec 40 minut w 175°C. Góra/dół, środkowa półka

DSC_0095

DSC_0076

DSC_0103

5 Komentarze

  1. Właśnie zastanawiałam się nad jakąś ciastową inspiracją na jutro..i chciałam taką trochę czekoladowej, ale owocową jednocześnie:))) ..i jest! Znalazłam:))) ..z resztą zawsze jak mam potrzebę na jakiś super smaczny i co najważniejsze szybki i prosty przepis, to u Ciebie ZAWSZE coś takiego znajdę:) Dzięki Paweł za takie cuda:) które czynią dzień smacznie kolorowym:)) Pozdrawiam:)

      1. Ciasto prze-py-szne!!:) Zniknęło bardzo szybko, dziś powstanie ponownie:) ..to chyba za sprawą tych maseł było tak sycące, mniam!:) Pozdrawiam!!

          1. Chciałam poinformować, że z borówkami amerykańskimi ciasto wyszło również prze-py-szne:) ..zapewne też ciekawie by smakowało z czarnymi porzeczkami;))) ..ale to przy następnej okazji się sprawdzi;)))

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany