KORZENNE BLONDIE Z TAHINI, MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI
weganon 21 czerwca 2018

DSC_0063

Blondie to kuzynka brownie. Podobna w strukturze, różniąca się kolorem. Od jasnego do lekko ciemnego brązu. Wyrazista w smaku dzięki dodatkom. Przeważnie z dodatkiem korzennych przypraw.

Roślinne blondie to prawdziwa gratka smakowa. Można dodawać ciecierzycę, białe fasole, żółtą soczewicę. Dodatkowo dodaje się mielone orzechy lub masło orzechowe. Słodzone różnymi syropami lub daktylami. Tłuszcz to najczęściej masła orzechowe lub migdałowe oraz inne oleje roślinne. Tak naprawdę od nas zależy, co dodamy.

To blondie jest mocno orzechowe i aromatyczne. Cynamon, kardamon i imbir. Tłustości dodaje masło orzechowe i pasta tahini. Jej dodatek był dobrym pomysłem. Czuć lekko chałwowy smak ciasta. By przełamać ciężką strukturę, dodałem maliny. Sprawdziły się idealnie :)

DSC_0039

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka mielonego kardamonu
– ½ łyżeczki mielonego imbiru
– 1 łyżeczka sody
– ¾ szklanki cukru kokosowego lub innego nierafinowanego
– ½ szklanki tahini (użyłem TEJ)
– 3 kopiaste łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– duży pojemnik malin

WYKONANIE:

– w misce wymieszać mąkę, sodę, cukier, cynamon, kardamon i imbir
– w drugiej misce wymieszać dokładnie mleko z masłem i tahini. Przenieść do suchych i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 30 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i ułożyć maliny
– piec 40 minut w 175°C. Góra/dół, środkowa półka

DSC_0060

DSC_0044

DSC_0048

7 Komentarze

  1. Czy do tego ciasta można użyć mąki amarantusowej lub migdałowej? Mój problem polega na tym że nie mogę spożywać zbóż, również tych bezglutenowych i wybór mam dość ograniczony

    1. polecam mąkę migdałową lub np.zmielone pestki słonecznika. Potrzeba będzie dodać tylko więcej płynu

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany