DROŻDŻOWE ŚWIDRY TRUSKAWKOWE
weganon 11 czerwca 2018

IMG_4301

Drożdżowe ciasta z owocami to klasyka polskich słodkości. Chyba żaden kraj nie ma tylu wersji drożdżowych ciast, ciasteczek czy drożdżówek. Ze świeżymi owocami, konfiturami czy dżemami. Puszyste, z kruszonką, płatkami migdałowymi. Na piknik, do szkoły, pracy czy w drodze. Drożdżówki domowe są najlepsze. Kilka składników i gotowe.

Formę zawiniętego ciasta z nadzieniem, jest powszechnie znana. Najczęściej ten kształt obecny jest w Skandynawii. Tam jednak królują cynamonowe bułki. Owocowe są naszą domeną.

Można zrobić prostą formę takich drożdżówek. Ułożyć owoce na rozwałkowanym cieście i zawinąć. Ja wzbogaciłem wypiek w gęsty mus. To dało jeszcze lepszy smak i wilgotność wypiekowi. Zamiast rozpuszczonego masła czy margaryny, masło orzechowe. Można je upiec, jako osobne bułeczki lub ułożone w tortownicy lub formie do tart. A jak wykończyć? Z cukrem pudrem lub lukrem. Jak kto woli :)

IMG_4318

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3,5 szklanki + 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– 50 g drożdży
– ¾ szklanki + 2 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego 
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego

Na wypełnienie:
– około 1 kg truskawek

– 1-2 łyżki dowolnego nierafinowanego cukru
– 2 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej lub innej


WYKONANIE:

Ciasto:
– do miski wlać ciepłe mleko, drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Dokładnie wymieszać. Szczelnie przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce

– następnie dodać mąkę, cukier i masło. Wyrabiać dokładnie nie krócej niż 10 minut
– jeśli ciasto będzie się kleiło to dodać mąki
– przełożyć do miski szczelnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny
– w tym czasie zrobić nadzienie

Wypełnienie:
– część truskawek zmiksować blenderem (mają powstać 2 szklanki musu). Resztę pokroić w cienkie plasterki

– mus przelać do garnka. Dodać cukier i skrobię. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty. Wystudzić
– ciasto ponownie chwilę wyrobić. Rozwałkować na grubość kilku mm, na kształt prostokąta. Rozsmarować mus i ułożyć plasterki truskawek
– ciasto zwijać w rulon. Pokroić ząbkowanym nożem na kromki o grubości około 1-2 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 25 minut w 190°C

IMG_4325

IMG_4320

IMG_4313

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany