CIASTO POTRÓJNIE TRUSKAWKOWE
weganon 3 czerwca 2018

IMG_4225

Mocno czekoladowe brownie. Kremowy wierzch i soczyste owoce. W każdej z warstw truskawki. Idealnie nadają się do ciast, deserów, lodów, kremów, koktajli. To wszechstronne zastosowanie, zawdzięczają soczystości, smakowi, słodkości i strukturze.

Roślinne brownie zawierają często musy owocowe lub warzywne. Pełnią w nich rolę jajka. Tu znajdziecie mus truskawkowy. Zamiast oleju jest masło orzechowe. Krem wykonany z kaszy jaglanej i również truskawek. Wszystko dokładnie zmiksowane i utrwalone agarem. Ostatnia warstwa to owoce. Przełamują ciężkie brownie i nadają kwaskowego smaku.

IMG_4218

SKŁADNIKI:

Tortownica o średnicy ok. 22 cm
Brownie:
– 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– ½ szklanki kakao
– 1,5 szklanki musu truskawkowego (zmiksowane truskawki)
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżki masła orzechowego (użyłem TEGO)
– 1 łyżeczka cynamonu
– 10 truskawek
– ½ szklanki dowolnego nierafinowanego cukru

Krem:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanki musu truskawkowego
– 1 łyżeczka agaru
– dowolny nierafinowany cukier do słodkości
– truskawki do ozdoby

WYKONANIE:

Brownie:
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem i wysypać mąką
– mus zmiksować z masłem
– mąkę wymieszać z sodą, cukrem, cynamonem i kakao
– do suchych dodać ciekłe i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste
– wylać do tortownicy, wyrównać wierzch
– piec 20 minut w 175°C. Środkowa półka, góra/dół
– w ciasto wcisnąć truskawki

Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy ciepłą wodą. Włożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, 15 minut
– gorącą kaszę zmiksować blenderem
– mus wlać do garnka, dodać agar i wymieszać
– podgrzewać, ciągle mieszając do zagotowania. Gotować nie krócej niż minutę
– dokładnie zmiksować i ewentualnie dosłodzić. Wylać masę na brownie
– ułożyć truskawki na kremie. Schłodzić i wstawić do lodówki na około godzinę

IMG_4208

IMG_4223

IMG_4210

13 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany